Viiruk kujutab endast healõhnalist vaiku, mida kasutatakse lõhnaõlide ja viirukiküünalde valmistamisel. Seda saadakse viirukipuuliste perekonda kuuluvatelt puudelt, millest suurem osa kasvab Aafrikas Somaali poolsaarel ja Araabias. Rahvusvahelise looduskaitse ja loodusvarade liidu IUCN ohustatud liikide punasesse raamatusse on kantud kümme viirukipuuliiki, millest kaheksat ähvardab ühenduse hinnangul väljasuremisoht, vahendab Scientific American.

Väljasuremisoht võib olla aga alles algus. Uurijad avastasid, et järgmise 50 aasta jooksul võib viirukipuuliste arvukus kahaneda 90 protsenti. Süüdi on seemikute suur suremus, mida peamiselt põhjustavad loomade karjatamine ja sagedasemad kulutulekahjud, mis omakorda võivad olla suuremate karjade pidamise kõrvalnähuks.

Tulekahjud paistavad olevat muutnud täiskasvanud puud ka altimaks pikksarv-põrnikateliigi Idactus spinipennis esindajate rünnakutele. Põrnikad kaevuvad puitu, kuhu munevad oma munad, sageli puud selle käigus tappes. Uurijate kinnitusel võib viirukitootmise maht seetõttu järgmise 15 aasta jooksul kahaneda poole võrra.

„Viirukipuuliikide asurkondi on seni hallatud ilmselgelt jätkusuutmatul moel," rõhutab töö juhtiv autor Frans Bongers. „Meie mudelid näitavad, et järgmise poolsajandi jooksul kahaneb viirukipuuliste arvukus kümme korda, mis kuulutab hävingut viirukitööstusele. Taoline väljavaade peaks ärevust tekitama nii viirukitöösturites kui looduskaitseorganisatsioonides."

Uuring ilmus ajakirjas Applied Ecology.