Mida pikem on ülejäänud käega — eriti nimetissõrmega — võrreldes neljas ehk sõrmusesõrm, seda tõenäolisemalt on mees sedasorti edasipürgiv teoinimene, kes teenib palju raha, vahendab The Daily Telegraph.

Samuti näitab see suuremat tõenäosust, et tegemist on mehega, kes naljalt eitava vastusega ei lepi ning on valmis eesmärgi nimel, olgu selleks ärilepingu sõlmimine või daami südame võitmine, minema läbi tule, vee ja vasktorude.

Teisalt võiksid turvalisust hindavad naised, kes tahavad kindla peale välja minna, valida kaaslase, kelle nimetissõrm on sõrmusesõrmest palju pikem, sest mõningasest igavusest hoolimata on sellised mehed tõenäolisemalt usaldusväärsed ega kipu riski peale välja minema.

Teadlased on nimelt leidnud, et testosterooni tase mõjutab sõrmepikkuste vahekordi nii meestel kui naistel — ent vaid meeste puhul on nende vahekordadega otseselt seotud ka iseloomujooned.

Mehed, kelle sõrmusesõrm on nimetissõrmega võrreldes eriti pikk, on üsas saanud rohkem testosterooni, mis muudab nad tõenäolisemalt nn alfa-isasteks.

Uuring näitas, et sellised mehed on küll varmamad riskima, ent ka pingutavad võidu nimel rohkem, olgu tandriks väärtpaberiturg või tenniseväljak.

Alfa-isased, kelle sõrmusesõrmed olid nimetissõrmest pikemad, võtsid suuremaid riske kõigis oma elu valdkondades. Need on reeglina sellised mehed, keda naised otsivad, kuna nad jätavad endast heas vormis, jõuka ja enesekindla mulje, osutab uurija Eric Stenstrom,

„Meie tulemused näitavad seost meeste kõrge testosteroonitaseme ja riskivalmiduse vahel kolmes vallas: lõõgastumises, seltsielus ja finantsküsimustes. Kuna naisi kalduvad veetlema mehed, kes on heas vormis, enesekindlad ja rikkad, on mehed valmis spordis, inimsuhetes ja rahaasjades võtma riske, ahvatlemaks potentsiaalseid partnereid,” ütleb Stenstrom. “Huvitav on aga, et seda tendentsi mõjutab kokkupuude testosterooniga — rohkem testosterooni üsas võib hilisemas elus kaasa tuua rohkem ohuolukordi spordiplatsil, baaris ja börsil.”

Uurimus osutas ka, et naiste käitumine ei paista nende sõrmepikkustega mingil moel seonduvat.

Professor Gad Saad ütleb, et naistel on mõlemad sõrmed, kui mõõta neid pihule kõige lähemast kurrust sõrmeotsani, tavaliselt peaaegu ühepikkused. “Meestel kaldub sõrmusesõrm nimetissõrmest palju pikem olema.”

Varasemad uurimused on kõrgeid testosteroonitasemeid seostanud riskantse käitumise ja ärilise eduga. Üks Cambridge’i ülikooli uurimus näitas näiteks, et pikema sõrmusesõrmega Londoni südalinna pankurid on edukamad, mis viitab sellele, et nad riskisid rohkem ja reageerisid muudatustele turul kiiremini.

„Sünnieelne kokkupuutumine testosterooniga ei mõjuta mitte ainult loote aju arengut, vaid aeglustab ka nimetissõrme kasvu kiirust võrreldes nelja sõrme pikkuste summaga, välja arvatud pöial,” ütleb kaasautor Zack Mendenhall.

415 mehe ja naise sõrmepikkuseid ja iseloomuomadusi mõõtnud Kanada Concordia ülikooli akadeemikute teadustöö avaldas ajakiri Personality and Individual Differences.


Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!