Austraalias läbi viidud uurimus võttis vaatluse alla meesterahvaste hääletämbri, naisterahvaste reaktsioonid sellele ning meeste seemnevedeliku kvaliteedi. Uurijate esimeses avastuses polnud midagi üllatavat: naistele meeldisid madalad hääled ja nad pidasid neid mehelikuks, vahendab Live Science.

Ootuspäratult selgus aga, et jämehäälseid mehi pole sugugi õnnistatud kvaliteetsema spermaga. Tõtt-öelda paistab, et madalama hääletämbriga meestel on ühe spermakvaliteedi näitaja — seemnerakkude kontsentratsiooni — osas koguni puudujääke.

Taoline avastus tuli üllatusena, sest üldiselt arvatakse, et nii inimesed kui ka muud loomad hangivad andmeid isasisendite sugulise viljakuse kohta sekundaarsete sootunnuste põhjal nagu habemekasv ja lihasmass inimestel või sulestiku kirevus loomadel.

Lääne-Austraalia ülikooli uurijad oletavad, et hääletämbri puhul võib tegu olla n-ö evolutsioonilise vahetuskaubaga. Teisisõnu nõuab osa domineerivuse ja veetlevusega seonduvate tunnuste, nt füüsilise jõu või madala hääle saavutamine hinda, milleks on sperma kehvem kvaliteet, kirjutavad autorid veebilehel PLoS ONE ilmunud uurimuses.

Uurimuse raames värbasid teadlased 54 meest, kellelt koguti häälenäited ja spermaproovid. Salvestisi analüüsiti spetsiaalse tarkvara abil ja lasti veetlevuse või mehelikkuse alusel hinnata 30 vabatahtlikul naissoost katsealusel.