BBC teatel näitas kiviaja mehe soolestik, et vahetult enne surma sõi ta ulukiliha ning enne seda teravilju, taimi ja kaljukitseliha.

Oetzi mumifitseerunud säilmed leiti Itaalia Alpidest 1991. aastal.

Teadlased leidsid hiljuti mehe seljast odapea ning paremast käest sügava haava, mis toetas teooriat, et Oetzi suri ägeda relvastatud kokkupõrke järel. Jäämees on üks viimase 25 aasta suurimaid arheoloogilisi leide. Tema keha leidsid Oetzi orus uidanud Saksa turistid, sellest tuleneb ka tema nimi - Oetzi.

Franco Rollo Camerino ülikoolist ja ta kolleegid uurisid mehe soolestikust leitud DNA-d, millest osa pärines toidust, aga seal leidus ka kehasse surmajärgselt tunginud seente DNA-d. Kogu uuring kestis kaks aastat ning oli väga keeruline.

Uuringu tulemused on avaldatud teadusajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences.

Teadlased märkisid, et DNA analüüs näitas, et sõdalase viimane teekond kulges keskmisel kõrgusel asuvas okasmetsas ning et ta eelviimane söömaaeg koosnes kitselihast, teraviljast ja muudest taimedest ning viimane roog põdralihast ja ilmselt samuti teraviljast. Mees suri 3200 meetri kõrgusel merepinnast.

Dr Rollo ütles, et teadlastele avaldas sügavat muljet mehe toidusedel, kuna tavaliselt sõid inimesed sellel ajal jäneseid, rotte, oravaid ja muud sellist, tema toidusedel aga oli suisa kuninglik.

Oetzi oli umbes 159 sentimeetrit pikk, 46-aastane, kannatas artriidi ning sooleparasiitide all. Vask ja arseen juustes viitasid sellele, et ta oli seotud vasesulatamisega. Ta kandis kolme kihti riideid, mis olid valmistatud kitse- ja põdranahast ning koorekiust. Jalas olid mehel hästi valmistatud kingad ning peas karunahast müts.

Alpides märtsist juunini õitsevate taimede õietolmu leidmine viitas sellele, et surm saabus kevadel või varasuvel.