2009. aastal esitatud esmase taotluse kohaselt on filmisangari Marty McFly futuristlikele spordikingadele rabavalt sarnased botased varustatud kingapaelte automaatsidumissüsteemiga, vahendab The Daily Mail.

Patendidokumentatsioonis seisab, et taoline süsteem koosneb paeltest, mida saab automaatselt lülitada lõdvemasse või kinnisemasse positsiooni.

Taotlusele lisatud joonisel on näha korvpalliketsile sarnanev spordijalats, mille paelad käivad üle pöia ja ümber pahkluu ja tõmbavad end kannapiirkonnas paiknevale lülitile vajutamisel kas pingumale või lasevad lõdvemaks. Seejärel kerib tilluke patareitoitega mootor paelad automaatselt jalatsi sisse.

Filmis „Tagasi tulevikku 2” pani 2015. aastasse sattunud Marty McFly jalga Nike’i jalanõud, mis end ise kinni nöörisid. 

Muide, aasta algupoolel esitles kunstnik Nils Guadangin enda arendatud õhulauda (ingl hoverboard), mis sarnaselt filmis „Tagasi tulevikku 2” nähtud „lendavatele ruladele” õhus hõljub.

Elektromagnetite ja laseri abil töötav personaalhõljuk ei kanna küll suurt raskust ning liigub ainult püstsuunal, ent seni on see kuulsale kinematograafilisele spordivahendile tegelikkuses kõige sarnasem tulemus.

Guadangin kavatseb välja töötada õhulaua võimsama versiooni ning konstrueerida spetsiaalse raja, kus külastajad saaksid lauaga tegelikult sõita.