COVID-19 pandeemia on toonud inimkonna mälust pinnale vanu traumasid, näiteks 1918. aasta Hispaania gripi pandeemia kui ka 14. sajandi katkulaine, märgib Tamm.

-Kas maailmalõpu ootus on midagi kristlikule kultuurile omast või võis ka juba antiikmaailmas kohata seda, et inimesed ootasid elu lõppu Maa peal sellisel kujul, nagu see neile tuntud oli?

Maailmalõpu ootus on pigem kultuuriline universaal, kui midagi kristlikule kultuurile ainuomast. Kõige varasemad tunnistused maailmalõpu manamistest pärinevad juba Muistsest Lähis-Idast, mitmeid näiteid leiab antiikmaailmast, samuti muinaspõhja kirjandusest.

Kuid tuleb nõustuda, et kõige rikkalikum apokalüptilise kirjanduse traditsioon võrsus judaismi rüpes ja sealt ammutas ulatuslikult ideid ka kristlus, seda nii Vanas Testamendis -kust põhiosa juudi apokalüptilistest tekstidest jäi siiski välja- kui ka Uues Testamendis - näiteks Johannese Ilmutusraamat, millest sai kristliku maailmalõpukultuuri tüvitekst.

-Miks kristlastes Kristuse teise tuleku ja sellega koos maailmalõpu- mis arvati esialgu juhtuvat õige pea - mitte realiseerumine pettumust ei tekitanud?