Insenerid kinnitavad, et suudavad ainult 1000 päeva jooksul konstrueerida ja tulistada kosmosesse ning Maa kaaslase pinnale inimlaadse masina, vahendab The Daily Mail.

Robot läheks maksma alla 200 miljoni USA dollari. Selle lisanduks küll 250 miljoni dollariline rakett, ent reisi hind kujuneks ometi oluliselt väiksemaks 150 miljardist dollarist, mida nõuab astronaudi saatmine Kuule.

Projekti arendanud insenerid loodavad ka, et kaadrid Kuu pinnal kõndivast robotist inspireerivad teadlaste järgmist põlvkonda samamoodi, nagu seda tegi Apollo kuundumine 40 aastat tagasi.

Kava nimega Projekt M peetakse lausa NASA inseneride nn partisanirünnakuks, mis johtub ametliku entusiasmi puudumisest Kuule naasmise suhtes.

Nii pididki tehnikud projekti rahastama reservfondidest, tegema vahetuskaupa tehnikafirmade ja spetsialistidega ning meelitama teisi NASA sektoreid endaga koostööle.

Tagasi ei kohkutud ka isikliku kukru kergendamisest; näiteks pidi üks inseneridest ostma kord lennumasina prototüübi kütusepaagi testimiseks rauakauplusest 80 dollari eest materjale.

Projekti edasiviivaks jõuks oli Houstonis tegutseva Johnsoni kosmosekeskuse peainsener Stephen J. Altemus.

Seistes silmitsi kahanevate eelarvetega, soovis ta ette võtta midagi, mida oleks bürokraatia masinavärki takerdumata võimalik kiiresti ellu viia. Kolleegide hulgas, kellele ta ideed tutvustas, levis see kulutulena, ning pärast seda pole neist keegi kordagi eesmärgis kahelnud.

Tehnikud leidsid, et roboti läkitamine Kuule on inimese saatmisest märksa lihtsam — masin ei vaja õhku ega toitu, sooritamata jääb tal ka reis tagasi koju.

Samuti on projektile kasu olnud olemasoleva tehnoloogia rakendamisest ja modifitseerimisest selle asemel, et päris nullist alustada.

NASA ja General Motorsi koostöös välja arendatud kosmonautikarobot Robonaut 2 paigutatakse homme startiva kosmosesüstiku Discovery lennu STS-133 pardale.

See on esimene kord, mil inimesesarnane robot kosmosesse viiakse. Robot hakkab tegema majapidamistöid, et astronaudid saaksid tööle keskenduda.

Maandumislennuki prototüübi valmistas tilluke Texase tehnikafirma Armadillo Aerospace ning see on kaasa teinud juba 18 kosmoselennul.

Projekti ainus miinus paistab olevat, et roboti suutlikkus on inimese tegevusvabadusega võrreldes piiratud — isegi kui see vaatepildina inspiratsiooni pakub.

Seni on programmile kulutatud 9 miljonit dollarit ning NASA seirab edasisi oodatavaid edusamme huviga.

Projekti M haldur R. Matthew Ondler ütleb, et tähtaeg määrati tuhande päeva kaugusele meelega, avaldamaks survet.

„See rõhutab ettevõtmise pakilisust,” osutab ta. „NASA toodab kõige paremaid tulemusi siis, kui meil on asjade väljanuputamiseks vähe aega.

Andke meile millegi üle juurdlemiseks kuus või seitse aastat ja enam pole me nii osavad. Juhtkonnad vahetuvad, riigi prioriteedid muutuvad, ja nii ongi projekte pikka aega pinnal hoida raske.”


Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!