Xinhua uudisteagentuur andis teada, et lisaks kolmeaastasele vangistusele sai mees ka kolme miljoni jüääni (u 385 000 euro) suuruse trahvi. Peale tema said karistada ka kaks tema kolleegi - Zhang Renli ja Qin Jinzhou. Nende vanglakaristused on vastavalt kahe ja pooleteist aasta pikkused ning ka nendele lisanduvad trahvid.

Mõnes mõttes on Jiankui jaoks tegemist positiivse asjade käiguga. Kuna mees sai süüdistuse korruptsiooni ja altkäemaksu võtmise paragrahvi alusel, kartsid mitmed teised teadlased, et Jiankuid võib oodata isegi surmanuhtlus.

Jiankui andis oma vastuolulisest tööst teada 2018. aasta novembris, kui ütles, et on aidanud ilmale tuua kaksikud - Lulu ja Nana - kelle embrüoid oli eelnevalt CRISPR-Cas9 abiga geneetiliselt muundatud. Teadaanne tõi kaasa pahameeletormi ja diskussiooni inimeste geneetilise muundamise üle.

Teadlase eesmärgiks oli geene muuta nii, et välistada HIV-sse nakatumine. Praegusel juhul on teada, et see õnnestus mingil määral vaid ühel kaksikul, teisel on jätkuvalt olemas geen, mis laseb tal haigusega nakatuda. Teised teadlased on öelnud, et tegemist oli vastutustundetu eksperimendiga, mille mõjusid hetkel veel uuritakse.

Viimase aasta jooksul on Jiankui olukord olnud pisut segane - aasta alguses teatati, et mees on koduarestis ning vahepeal oli ta sootuks kadunud. Võimud on aga nüüd uurimise läbi viinud ja nüüd on vähemalt teada, kus teadlane on ja milline karistus talle osaks langes.