Veel sajand tagasi oli valvekoerte ülesanne kaitsta maja või karja. Jahikoerad pidid oma eksistentsi õigustamiseks leidma üles allatulistatud tiivulise. Tänapäeval aga ei nõuta koeralt sageli muud kui head väljanägemist ja sõbralikku käitumist, kirjutab
.

Stocholmi ülikooli teadlased väidavad, et on leidnud veenvad tõendeid sellest, et tõuaretus, mille ainus eesmärk on muuta looma välimust, on pannud põntsu koerte taiplikkusele.

Uuringut juhtinud Kenth Svartberg pani proovile 13 000 koera kolmeteistkümnest erinevast tõust, püüdes välja selgitada nende uudishimu ja seltsivust. Selgus, et näitusekoerad saavutasid nendes testides kesisemaid tulemusi.

Kõige viletsamate tulemustega läbisid testi Rodeesia ridgeback ja lühikarvaline collie, kes näitasid ülesannete vastu üles vähest huvi ja pelgasid võõraid objekte.

„Võibolla on atraktiivset välimust põhjustavad geenid tihedalt seotud kartlikkust põhjustavate geenidega,” oletab Svartberg, osutades, et katsealusteks olnud ilusamad koerad olid sageli introvertsed ja igava iseloomuga.