“On teada, et inimkeel eristab viit maitset: magusat, soolast, haput, mõru ja
umami
t (nii nimetatakse hõrku valguküllast maitset, mis iseloomustab selliseid toite nagu sojakaste ja kanapuljong),” teatas Deakini ülikooli teadlane Russell Keast. “Meie uurimus kinnitab, et inimesel on ka kuuenda maitse — rasvasuse — taju.”

Uurijad mõõtsid 30 inimese suutlikkust tuvastada mitmete rasvhapete sisaldust muidu maitsetutes lahustes ning avastasid, et maitset tajusid kõik — ehkki mõni vajas teistest kangemat kontsentratsiooni, vahendab AFP.

Seejärel töötasid teadlased välja sõelumistesti, mis mõõdab inimeste tundlikkust vastavale maitsele ja leidsid, et 50 testitud inimese võime rasva maitsena tuvastada oli korrelatsioonis nende kehakaaluga. Avastus võib aidata võidelda elanikkonna kasvava ülekaalulisusega.

“Leidsime, et inimesed, kes olid rasva suhtes tundlikumad, s.t suutsid maitset tunda juba väga lahjas lahuses, tarvitasid tegelikult vähem rasva kui selle suhtes tundetumad inimesed,” kommenteerib Keast. “Samuti leidsime, et neil oli väiksem KMI (kehamassi indeks).”

Keasti sõnul annab Adelaide’i ülikooli, Uus-Meremaa Massey ülikooli ja Austraalia teadusorganisatsiooni CSIRO koostöös läbi viidud uurimus mõista, et rasva maitse tajumine võib käivitada organismis teatud protsesse.

“Kõigile meeldivad rasvased toidud. Meie hinnangul on vastav mehhanism seotud signaaliga söömine lõpetada. Organism annab märku, millal küll saab ja söömise järele võib jätta,” selgitab ta. “Ja kui te selle signaali suhtes tundetu olete, jääb teade saamata.”

Kuna rasvane toit on tänapäeval kergesti kättesaadav ja üldlevinud, pole välistatud, et inimesed on rasva suhtes tundetuks muutunud, mis omakorda on kaasa toonud osa elanikkonna liialdamise kaloriküllase toiduga, lisab ta.

Ajakirjas British Journal of Nutrition avaldatud tulemused pole rasvasust kui uut maitset vankumatu kindlusega määratlenud, kuid Keast kinnitab, et tõendeid on piisavalt ja nende hulk aina kasvab.

Et maitset maitsena aktsepteeritaks, tuleb tõestada suu maitserakkude retseptormehhanismide töö, osutab ta. “Me oleme juba leidnud rasvamaitse retseptorrakkude võimalikud kandidaadid.”