Hiina teadlased võitlevadki sääskedega Lõuna-Hiina rannikul, Guangdongi provintsis ning on selles ka edukad. Katsete käigus vähendati inimestele ohtlike aasia tiigersääskede (Aedes albopictus) populatsiooni 94 protsendi võrra. Selle tulemusel langes sääsehammustuste hulk inimestel piirkonnas lausa 97 protsenti.

Xi Zhiyong, üks uurimisrühma kuuluvates teadlastest, on sääskede elimineerimisega tegelenud juba aastaid. Näiteks tegeles ta alles paar aastat tagasi katsega, kus loodusesse lasti steriliseeritud isased sääsed, kelle eesmärk oli populatsiooni arvukust vähendada.

Toonased eksperimendid ei andnud aga soovitud tulemusi ning nüüd otsustasid teadlased kärpida koguni mõlemate sugude paljunemisvõimekust - emased steriliseeriti kiirguse abiga, isaste puhul kasutati aga Wolbachia liiki kuuluvat bakterit, mis toitub sääskede sugunäärmetest. Need sääsed lasti 2016 ja 2017 aastal paaritumishooajal Guangzhou linna lähistel loodusesse.

See eksperiment oli väga mõjus ning kahel ranniku ligidal asuval saarel hävitatigi emaste sääskede populatsioon selle tulemusel pea täielikult. Kuna aasia tiigersääsed ei allu üldiselt tavalistele populatsiooni piiramise vahenditele nagu putukamürkidele ja seisvate veekogude kinni ajamisele, on putukateadlaste hinnangul tegemist tervitatava arenguga.

Nimelt on antud sääsed ülimalt invasiivsete liikide hulka arvatud ning on viimase 40 aasta jooksul levinud Aasiast pea igasse maailmajakku. Sääsed võivad kanda malaariat ning dengue palavikku ja on seega ohtlikud ka inimestele.

Näiteks Guangzhous haigestus 2014. aastal dengue palavikku üle 35 000 inimese. Filipiinidel kuulutati aga alles sel kuul välja eriolukord, kuna selle aasta esimeses pooles on samasse haigusesse surnud juba üle 450 inimese.

Kuna paljude sääskede kantud haiguste suhtes ei saa end ka vaktsineerida, arvavadki teadlased, et üks kõige parem moodus inimeste kaitsmiseks on sääskede arvukust piirata ning kindlasti jätkatakse sarnaste katsetustega ka tulevikus.