Teadlased jõudsid sellisele järeldusele, kui uurisid Pekingi lähedalt Tianyuani koopast pärit inimskeletilt võetud kollageeni keemilist koostist, vahendab LiveScience.

„Analüüs pakub esimese otsese tõendi sellest, et varane inimene kasutas Hiinas toiduks mereande," ütleb Max Plancki evolutsioonilise antropoloogia instituudi teadur Michael P. Richards.

Kalastamine pidi tol ajal nõudma suurt pingutust, leiavad uurijad, sest arheoloogiliste leidude põhjal otsustades ei kasutanud inimene veel 50 000 aasta eest keerulisemaid tööriistu kui kivikirves.

Mõned teadlased on oletanud, et kala söömine võis aidata evolutsiooni käigus kaasa aju suurenemisele, ehkki arvatakse, et oluline tegur oli ka lihavalkude ilmumine inimese toidulaule kaks miljonit aasta tagasi.   

Asjaolu, et inimene hakkas toiduks tarvitama kala, peegeldab teadlaste hinnangul ka tolleaegseid rahvastikuprotsesse - populatsiooni suurenemist ning modernse inimese esiletõusu kogu Euraasia mandril.

Uuring ilmus ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences.