Ilmselt ei tule see kellelegi üllatusena, et koer on omanikule nagu pereliige ja vastupidi. Koera nimetatakse inimese parimaks sõbraks ja mitte ilma asjata - inimese ja koera lähedased suhted, lojaalsus ning seltsimine on olnud teada juba sajandeid.

Rootsi Linköpingu ülikooli teadlased tõestasid värskes uuringus seda, mida on varemgi arvatud. Uuringust tuli välja, et koerte ja nende omanike vahel on nõnda tugev, et nende pikaajaline stressitase käib ühes taktis - koerad tunnevad sedasama, mida tunneb "tema inimene."

Sotsiaalsete karjaloomadena on koerad võimelised ise tundma intensiivseid tundeid ning pole kahtlust selles, et koerad tunnevad ära oma liigikaaslaste aga ka inimeste emotsioone.

Aga koerad mitte ainult ei tunne ära mingisuguse emotsiooni olemasolu vaid kombineerides erinevate meelte abil saadud informatsiooni, saavad koerad aru kas omaniku emotsionaalne seisund on positiivne või negatiivne.

Veelgi enam, koertel on olemas ka kaastunne - kui omanik tunneb negatiivseid emotsioone ja on stressis, siis koer mitte ainult ei peegelda omaniku tundeid vaid tunneb sedasama ka ise.

Selle välja selgitamiseks uurisid teadlased 58 koera ja nende omanikku. Küsiti küsimusi koera iseloomuomaduste kohta ning mõõdeti nii koera kui ka peremehe stressihormooni, kortisooli kontsentratsiooni karvades.

Kortisool jätab jälje inimese ja looma karvadesse ja selle tasemed on karvast mõõdetavad. Leiti, et pikaajaline kortisooli tase kummagi karvades käib sünkroonis - kui omaniku karva talletunud kortisoolitase on kõrge, on see kõrge ka koeral ja kui omaniku kortisoolitase on madal, siis on see madal ka koeral.

Teadlased ei leidnud seoseid koera enda isiksuseomaduste ja pikaajalise stressitaseme vahel, küll aga mõjutas omaniku isiksus stressitaset väga tugevalt. See viiski järelduseni, et koerad peegeldavad oma omanike stressi.

Mida tugevam on koera ja omaniku vaheline emotsionaalne side - näiteks nende koerte ja inimeste vahel, kes koos võistlevad - seda rohkem mõjutas omaniku isiksus koera karvade kortisooli taset.

See uuring loob pinnase paljudele põnevatele jätku-uuringutele näiteks selle kohta, milline side tekib erinevat tõugu koerte ja inimeste vahel. Samuti tuleb veel uurida, kas inimeste soo ja emotsionaalse sideme vahel on seoseid.

Ennekõike on õhus senisest veelgi rohkem küsimusi sellest, kuidas koerad ja inimesed üksteist emotsionaalselt mõjutavad ning kas see mõjutus on vaid ühesuunaline või mõjutab koer ka omaniku isiksust.