Pekingi selgroogsete paleontoloogia ja paleoantropoloogia instituudi teadlane Jin Changzhu ja kolleegid teatasid eelmisel nädalal Hiina ajakirjanduse vahendusel, et on Lõuna-Hiina Guangxi provintsis asuvast koopast välja kaevanud 110 000 aasta vanuse oletatava Homo sapiensi alalõua, vahendab NewScientist.

Alalõug on etteulatuv nagu Homo sapiensil, kuid lõua läbimõõt osutab primitiivsematele inimlastele, mis annab mõista, et fossiil võis olla liikidevahelise ristsigimise tulemus.

Kui avastus, mida tutvustav artikkel ilmub ajakirjas Chinese Science Bulletin novembris, leiab kinnitamist, võib see toetada „multiregionaalsuse hüpoteesi", mille kohaselt tänapäeva inimesed põlvnevad Aafrikast väljunud Homo sapiensist, kes seejärel muudel kontinentidel inimese algelisemate eellastega ühte heitis ja segunes.

Senini valdavana püsinud Aafrikast pärinemise teooria seevastu sedastab, et kaasaegsed inimesed on umbes 100 000 aasta eest Aafrikast välja tunginud inimeste otsesed järeltulijad.

„See teadustöö aitab hüljata teooria, et kaasaegsed inimesed on ainuüksi Aafrika päritolu, ning toetab arusaama, et esilekerkivad Aafrika asurkonnad segunesid väljarännul kohatud põliselanikega," ütleb multiregionaalsuse hüpoteesi pooldaja Milford Wolpoff Michigani ülikooli juurest.

Leidub ka mittenõustujaid. Missouris St. Louises tegutseva Washingtoni ülikooli antropoloog Erik Trinkaus avaldas kahtlust, kas leitud on ikka tõeline Homo sapiens.

„Ei tohi unustada, et Hiina teadlaste enamiku jaoks ei piirdu „Homo sapiens" anatoomiliselt kaasaegsete inimestega," rõhutab ta. „Paljud neist lahterdavad selle määratluse alla kõik Homo erectusele järgnenud inimliigid."

Londoni loodusloomuuseumi teadur Chris Stringer ütles, et praegu on veel liiga vara kaugeleulatuvaid järeldusi teha. „Säilinud osade põhjal võib see fossiil sama hästi olla suguluses eelnevate arhailiste inimeste või isegi neandertallastega, kes, nagu paistab, oma areaali ajuti Hiina suunas laiendasid."

Alalõua senine analüüs on peaaegu eranditult keskendunud fossiili vanuse määramisele. Uurijate väitel võimaldaks edasine teaduslik uurimine täpsemalt välja selgitada, mida leid endast õigupoolest kujutab.