Otsus mõjutab umbes 140 elevanti, kes elavad 26 loomaaias ja 16 tsirkuses üle kogu maa. Käsk järgnes loomakaitse aktivistide murele vangistuses peetavate elevantide pärast, keda peetakse tundide kaupa keti külge aheldatuna, vahendab Novaator PhysOrgi uudist.

Loomaaedades ja tsirkustes elavad elevandid viiakse riigile kuuluvatesse niinimetatud elevandilaagritesse, mis asuvad kaitsealadele ja rahvusparkide läheduses. Elevandid võivad seal vabalt ringi liikuda, kuid hooldajad hoiavad neil siiski silma peal.

Mõned elevandieksperdid olid aga elevantide looduskaitsealadele kolimise suhtes skeptilised, sest paljusid kaitsealasid ähvardab üha enam inimasustuse pealetung. „Elevantidele oleks vaja luua spetsiaalsed kaitsealad, võib-olla isegi väljaspool praeguseid kaitsealasid, mis suurendaks veelgi asustuse survet praegustele looduslikele elupaikadele,” ütleb Bangalores asuva India teadusinstituudi ökoloogiaprofessor Raman Sukumar.

Üha uued uurimused näitavad, et looduses elavad elevandid oluliselt kauem kui vangistuses, lisaks on nad tervemad ning suudavad edukamalt paljuneda kui loomaaiaelevandid. Vangistuses peetavad elevandid surevad sageli noorelt või põevad erinevaid haigusi, sealhulgas ülekaalulisust või artriiti.

India rahvusparkides ja looduskaitsealadel, eelkõige riigi lõuna- ja kirdeosas, elab vabalt hinnanguliselt 28 000 elevanti. Veel 3500 elevanti elab vangistuses, paljud neist templites, samuti kasutatakse elevantide tööjõudu metsatöödel. Nende elevantide vabastamise suhtes pole veel otsuseni jõutud.