Polüravimi kontseptsiooni, mille kohaselt peaksid seda võtma kõik üle 55-aastased, et kahandada südamehaiguste esinemissagedust 80%, arutati juba enam kui viie aasta eest, kuid pärast seda on edusammud olnud aeglased, teatab BBC.

Nüüd aga näitavad ravimiga läbi viidud katsed Indias, et sellised tabletil on soovitud mõjud, see on tarvitajale ohutu ning seda talutakse hästi.

Ehkki meditsiiniajakirjas The Lancet ilmunud uuring tõestab, et kontseptsioon peab paika, peavad eksperdid elustiiliprobleeme ravivat ravimit eetiliselt küsitavaks. Kriitikute sõnul tuleks probleeme kõrge vererõhu ja kolesterooliga lahendada dieedi ja treeninguga, mitte tableti neelamisega.

Värskeimas uuringus kasutatud polütablett kombineerib viit farmakoloogilist mõjuainet, mis on eraldisena laialt saadaval: aspiriini, statiini kolesterooli alandamiseks, ja kolme vererõhualandajat - ning lisaks veel foolhapet.

Katsed ligi kahe tuhande terve ja südame-veresoonkonna haigustest vaba katsealusega, kellel oli aga mõni arvestatav riskitegur nagu pikaajalisest suitsetamisest tingitud kõrge vererõhk, näitasid, et ravimite ühendamine ühte tabletti andis sama mõju, mille iga ravim eraldi. Täheldati nii vererõhu kui ka kolesterooli alanemist ilma arvestatavate kõrvalnähtudeta.

Teadlased usuvad, et kõigi ravimifirma Cadila Pharmaceuticals toodetud Polycap-kapslis sisalduvate komponentide koostoimel võiks potentsiaalselt olla aju- ja südamerabandusi keskmistel keskealistel inimestel poole võrra vähendav mõju. See päästaks kümneid miljoneid elusid kogu maailmas.

Kanadas Ontarios asuva McMasteri ülikooli teadlase Salim Yusufi juhitud uuringusse kaasati rahvast 50 keskusest üle kogu India.

Briti südamefondi pressiesindaja sõnul annavad tulemused mõista, et polütabletil on potentsiaali kahandada südame-veresoonkonna haiguste esinemissagedust. „Nüüd on vaja edasisi uuringuid selgitamaks välja, kas polütablett tegelikult ka suremust vähendab."

Londoni Imperial College'i professori Simon Thomi juhitud Ühendkuningriigi töörühm just seda teha loodabki.

Nemad on Wellcome'i Trusti ja Briti südamefondi toetusel katsetanud neli-ühes-tüüpi polütabletti, mida nimetatakse "punase südame tabletiks" (ingl Red Heart Pill) ja mis ei pruugi ühele inimesele aastas rohkem maksma minna kui 15 eurot.

Professor Thomi sõnul läheb vähemalt viis aastat enne, kui on kogutud piisavalt andmeid, veenmaks ravimite reguleerimisega tegelevaid ametkondi polütabletti heaks kiitma.

"Aina kasvav hulk tõendeid näitab, et polütablett teeb täpselt seda, mida peaks, aga mitte midagi enamat, samas kui näiteks füüsilisel treeningul on tervisele ja heaolule laiaulatuslikud mõjud. Seega oleks polütablett elustiili parandamise seisukohalt pigem lisandus kui asendus."

Mike Rich Briti heategevusasutusest Vererõhu assotsiatsioon ütleb, et antud uuring tekitab uusi debatte selle üle, kas "võlukuul" on ikka õige vahend südamehaiguste ja rabanduste vältimiseks.

Tervislik toitumine ja regulaarne füüsiline koormus on tõestatud meetodid kõrge vererõhu alandamiseks - ning neil on muidki tervisele kasulikke mõjusid. Seega eksisteerib oht, et need elustiilitegurid võivad tabletimugimise kõrval tähelepanuta jääda."

Joanne Murphy Rabanduse-assotsiatsioonist ütleb, et eri ravimite ühendamine ühte tabletti hõlbustab inimestel ravimi manustamist. „Küll aga tuleb tableti ohutuse tagamiseks kindlasti teha veel uurimis- ja juurdlustööd."

Üldarst Sarah Jarvis juhib siiski tähelepanu, et tabletti ei tohiks pidada alternatiiviks elustiili parendamisele dieedi ja harjutustega. "Peame arvestama, et see võib dramaatiliselt kahandada südamehaigustesse suremise tõenäosust. Fantastiline. Aga samas ei välista see artriidi ega kopsuhaiguste teket."