Ühendkuningriigis tegutsev ettevõte Animal Replacement Centre (ARC), mis asub Londoni Queen Mary ülikooli juures, on leidnud selleks üllatava meetodi.

Nimelt kasutavad nad oma uuringutes inimnahka, mis jääb üle ilulõikustest. Nahast saadakse rakke, mida laboris kasvatada ning mis omakorda aitavad infot saada näiteks nahavähi kohta.

Tavaliselt kasutatakse sellistes uuringutes tuhandeid hiiri, tekitades neile geenimuudatuste abil kasvajaid või sisestades neisse inimkasvajaid. ARC-i juhtivteadlane Mike Philpott ei usu aga, et sellised meetodid on inimestele omaste vähivormide uurimiseks parimad ning eelistab ja arendab seetõttu laboris kasvatatud inimnaha baasil mudeleid.

“Kasvaja arengut tuleb uurida kontrollitud keskkonnas, kus saab jälgida igat sammu – seda ei saa loomadel teha,” on ta kindel.

ARC-i meeskond on oma laboris juba näiteks edukalt valmistanud levinud nahavähivormi basalioomi mudeli, mille abil tahab selgusele jõuda, et miks nahavähk praegu kasutuses olevatele ravimitele alati ei allu.

Professor Mike Philpott loodab, et ARC kasvab loomkatseid asendavaks rahvusvaheliseks teaduskeskuseks.