Suurbritannia teadlased tegid katsete käigus kindlaks, et kui inimene näeb ilusat nägu, hakkab tööle tema aju “mõnukeskus”. Teadlaste sõnul on tegemist ajju sisse kodeeritud funktsiooniga.

Ilusad inimesed seostuvad ka kõrgema sotsiaalse staatusega. Knut Kampe Londoni Kognitiivse Neuroteaduste Instituudist ütles BBC-le, et evolutsioonilisest seisukohast on oluline liigitada inimesi atraktiivseteks ja mitteatraktiivseteks, sest ilu viitab enamasti ka tugevusele ja tervisele.

See on oluline, sest inimesed, samuti ahvid, elavad väga keerulises ühiskonnas, kus on vaja väga kiiresti teada, kellega seltsida. Evolutsioonil seisukohast on oluline seltsida ilusate inimestega.

Kampe selgitas, et suhe ilusama inimesega parandab inimese sotsiaalset staatust, Samas ei piisa ainult ilust, sest atraktiivsus on midagi enamat kui ilus nägu.

Kampe lasi vabatahtlikel anda piltide järgi hinnangud inimeste atraktiivsusele ja avastas, et olulised on sellised omadused nagu säravus, empaatia, hea tuju ja isegi emalikkus.

16 vabatahtlikule näidati neile tundmatute inimeste pilte, samas uuriti nende aju. Uuring näitas, et ilus nägu, soole vaatamata, aktiviseeris teatud ajuosa. See toimus vaid siis, kui eksisteeris silmside.

Ahvidel tehtud uuringud näitavad, et neil aktiviseerub sama ajuosa, kui nad ootavad sööki.