„EUMETSATi täisliikmeks astumine tagab Ilmateenistusele võimalused kõrgeima kvaliteediga ilmaennustuste koostamiseks. Eesti ei ole nüüdsest enam ainult passiivne satelliidiinfo tarbija, vaid meile on nüüd avatud võimalus kaasa rääkida uute tehnoloogiate väljaarendamises ja nende rakendamises,“ ütles Saksamaal EUMETSATi nõukogu koosolekul osalenud Riigikogu esimees Ene Ergma.

EUMETSAT-i peamine eesmärk on arendada, hooldada ja kasutada Euroopa meteorologiasatelliitide süsteemi, mis saadab jooksvalt andmeid maailma ilmastikus toimuvate protsesside kohta. Laiemas plaanis jälgib EUMETSAT kliimat ja keskkonnaseisundit ning nendega toimuvaid muutusi kogu maailmas. Eesti on teinud EUMETSAT-iga koostööd alates 2006. aastast.

„Eesti on küll väike riik, kuid oluline on, et kaasaegsete meteoroloogiasüsteemide arendamisse on kaasatud järjest rohkem osalejaid oma erinevate oskustega,“ ütles Keskkonnaagentuuri direktor Jalmar Mandel.

Täisliikmena on Eestil võimalus ligi pääseda suuremale infohulgale ja andmed edastatakse operatiivselt iga 15 minuti tagant, mis annab võimaluse keerulistes ilmaoludes teha täpsemaid prognoose lähitundideks.

25.-26. juunil toimus EUMETSATi peakontoris Saksamaal EUMETSATi nõukogu koosolek, kus osales seoses täisliikmeks saamisega Eesti kõrgetasemeline delegatsioon eesotsas Riigikogu esimehe Ene Ergma ja Keskkonnaagentuuri direktori Jalmar Mandeliga.