Seni on arstid vaielnud selle üle, kas mehed peaksid viljastumisšansside parandamiseks enne partneri rasestamise katset paariks päevaks suguelust loobuma või mitte, kuid David Greening Sydney IVF-ist, Austraalia viljatuseuuringute ja emakavälise viljastamise keskusest leiab, et kasinus pole õige lähenemine, vahendab Reuters.

Ta uuris 118 keskmisest kahjustunuma seemnevedeliku-DNA-ga meest ja leidis, et nende sperma kvaliteet paranes märkimisväärselt pärast seda, kui neil kästi seitsme päeva vältel iga päev ejakuleerida.

Keskmiselt langes nende DNA fragmentatsiooni-indeks - seemnevedeliku kahjustatuse määr - 34 protsendilt 26 protsendile, ütles Greening teisipäeval Amsterdamis Euroopa inimpaljunemise ja embrüoloogia seltsile ESHRE.

Sagedane seks suurendab küll seemnevedeliku hulka, kuid enamikule meestest pole see probleemiks.

"Võib üsna julgelt järeldada, et suhteliselt normaalsete seemnevedeliku-parameetritega paarid peaksid vähemalt nädal aega enne ovulatsioonikuupäeva igapäevaselt vahekorda astuma," ütleb Greening. "Viljastumisabi kontekstis võib see lihtne soovitus aidata tõsta sperma kvaliteeti ja viimaks saavutada raseduse."

Greeningi sõnul on tõenäoline, et sage ejakuleerimine parendab seemnevedeliku kvaliteeti sel moel, et lühendab perioodi, mille vältel seemnerakke mõjutavad seemnejuhades potentsiaalselt kahjulikud molekulid, nn reaktiivsed hapnikuliigid (ingl reactive oxygen species).