Uuring kinnitab, et universumi laienemine on kiirenev. See võimaldas täpselt jälgida, kuidas tume aine arenes, ja sellest ruumilise kaardi koostada, et Einsteini üldist relatiivsusteooriat testida.

Uuringut juhtisid Tim Schrabback Leideni observatooriumist ja Ludovic Van Waerbeke British Columbia ülikoolist. Hubble tegi selle vältel Maa ümber kuussada tiiru ja pildistas universumi sama ala väikese kattumisega 575 korda, mis nõuaks inimeste puhul 1000 tundi tööd, kirjutab DVICE.

Projektis on kasutusel ESA ja NASA ühise COSMOS-uuringu andmed ja weak dimensional lensing tehnika, mille lõi Van Waerbeke 1990ndate alguses.

See tähendab, et astronoomid uurivad kaugetest galaktikatest aimu saamiseks ka kaugelt saabuva valguse moonutusi, mis tekivad tumedast ainet (moodustab 80 protsenti universumi massist). See on umbes sama nagu röntgeni abil skeletti uurida.

Uuringu keskmes on seega nn tume aine. "Tume energia mõjutab meie mõõtmisi kahel põhjusel," seletab Bonni ülikooli Benjamin Joachimi. "Esiteks, kui see on kohal, kasvavad galaktikaparved aeglasemalt, teiseks, see mõjutab, kuidas universum laieneb, viies kaugemate ja tõhusamalt nähtud galaktikateni. Meie analüüsi mõjutavad mõlemad analüüsid."

Pariisis asuva Astrofüüsika Instituudi töötaja Martin Kilbinger seostab selle ka Einsteiniga. "Meie uuring jagab ka edasist kinnitust Einsteini üldisele relatiivsusteooriale, mis ennustab, kuidas objektiivisignaal sõltub punanihkest (redshift)."

Einstein ennustas, et aeg ja ruum moodustavad pehme geomeetrilise struktuuri, mille kuju ja evolutsioon sõltuvad täiesti sellesisesest ainest. Teadlased postuleerivad, et universum koosneb tavalisest mateeriast, tumedast ainest ja "tumedast energiast", mis on viimase kahe miljardi aasta jooksul sundinud universumi kiirenevas tempos kasvama.

"Meie uuringu andmed sobivad nende ennustustega ja näitavad, et ei kaldu Einsteini teooriast kõrvale," ütleb Van Waerbeke.

Harvardi William High kinnitab, et selgem kaart oli väga tähtis. "Enne valmis enamik uuringuid 2D-s, nagu rinnakorvist röntgenipildi tegemine. Meie uuring meenutab rohkem CT-skaneeringu põhjal tehtud skeleti 3D-rekonstruktsiooni. Lisaks oleme võimelised jälgima tumeda aine skeleti küpsemist universumi noorusajast praeguseni."

Tulemused ilmuvad ka Astronomy & Astrophysicsi ajakirja tulevas numbris.