Bioloogia ja seksuaalse sättumuse vaheline seos on teaduses jätkuvalt müsteerium, mis pakub palju uurimisainest. Siiani ei ole suudetud kindlaks teha tegurit, mis täpselt määrab inimese seksuaalse sättumuse. Uuringute tulemused on tihtipeale lahknevad ja isegi üksteisega vastuolus. Oletatakse, et seksuaalse sättumuse määrab geneetiliste, hormonaalsete ja sotsiaalsete tegurite kombinatsioon.

Küll aga on mingil tasemel üksmeel selles, et meeste seksuaalset sättumust ei peeta inimese vabaks valikuks. Homoseksuaalsus on uuringute kohaselt meestel kaasasündinud omadus ning on leitud tõendeid, et ka ema raseduse aja juhtumite ning lapse seksuaalse orientatsiooni vahel on seoseid.

Ajus on osa nimega hüpotalamus ehk tundekühmualumik. Selle alaosas on piirkond nimega INAH3, mille suurus reguleerib muuhulgas inimese seksuaalset orientatsiooni ehk seda, kas tuntakse seksuaalset tõmmet meeste või naiste poole.

Eriti just raseduse kuuenda ja kaheksanda nädala vahelisel ajal loote ajuga toimuv mõjutab INAH3 nime all tuntud aju osa suurust - piirkonna mõõtmed sõltuvad testosterooni hulgast ja testosterooni taset võib tõsta näiteks ema stress raseduse ajal.

Turu Ülikooli Evolutsioonibioloogia ja -psühholoogia dotsent Markus Rantala juhtis uurimustööd, mille tulemustest joonistus välja, et mõnel homoseksuaalil on heterotest rohkem vanemaid vendasid. Üks vanem vend lisab homoseksuaalsuse tõenäosust lausa kolmandiku võrra, näitas uuring.

Just meestel on homoseksuaalsus peamiselt kaasasündinud eripära, umbes samasugune asi nagu silmade värv. Pärast sündi ei ole seda suundumust võimalik enam muuta. Inimene võib, tõsi küll, oma seksuaalset orientatsiooni salata.

Vaid väga harvadel juhtudel saab seksuaalne orientatsioon muutuda ka pärast sündimist. Näiteks kui INAH3 piirkond ajus saab vigastada ajukasvaja tõttu, võib ka inimese seksuaalne orientatsioon muutuda.

Naiste homoseksuaalsus on keerulisem nähtus ning täiskasvanuna iseennast homoseksuaalseks liigitavad naised alustavad seksuaalelu heterona, kuid vanuse kasvades muutuvad homoseksuaalsemaks.

Kogu elu homoseksuaalina elanud naised on selges vähemuses nende naiste seas, kes end ise homoseksuaalina määratlevad.

Naistel on seksuaalne orientatsioon ka vahelduvam kui meestel. Siit võib järeldada, et meeste ja naiste evolutsioon on käinud eri radasid pidi. Ja ka homoseksuaalsuse taga olevad evolutsioonilised põhjused tunduvad naistel ja meestel olema erinevad.

Uuringust kirjutas portaal Helsinginuutiset.fi