32-aastane amatöörfüüsik ja jätkusuutliku energeetika entusiast Mark Suppes konstrueeris 45 000 USA dollarit maksma läinud fusioonreaktori vabast ajast, vahendab BBC.

Suppes on 38. sõltumatu füüsik maailmas, kellel on õnnestunud omal käel koduste vahenditega ehitatud reaktoris fusioonreaktsioon ehk aatomituumade ühinemine saavutada.

“Fusioneerideks” ristitud hobi-tuumafüüsikute jätkuvalt laienev kogukond üritab avastada meetodit energia fusioontootmiseks. Praegu neelavad sellised protsessid rohkem energiat kui toodavad.

“See vaimustas mind, kuna arvasin, et taoline tehnoloogia võib tõepoolest meie energiaprobleemid lahendada, ja uskusin, et see on midagi sellist, mille konstrueerimisega ma võiksin vähemalt algust teha,” selgitab Suppes.

Ehkki neile, kes “põlve otsas” kokku klopsitud tuumalaboratooriumi läheduses elavad, võib asjade taoline seis muret teha, on fusioonreaktorid USA-s seadusega täiesti lubatud ega kujuta endast radioaktiivset ohtu — need ei nõua uraan- või plutooniumkütust.

Tuumafusiooniks sobivad kõige paremini kaks vesiniku isotoopi: deuteerium ja triitium. Energia vallandub, kuid kaks kergemat tuuma ühinevad raskemaks.  

Tuumaühinemine toimub looduslikult tähtedes ning on tähtede energia allikaks. Maa peal on tuumaühinemiseks vajalikke tingimusi raske luua, sest tuumaühinemise toimumiseks peab ühinevatele tuumadele eelnevalt andma energia, mis ületaks positiivse laenguga  tuumade omavahelise elektromagnetilise tõukejõu.