Hirmunud näo nägemine, mis aktiveerib vaataja ajus samasuguse hirmutunde, parendab visuaalse kontrasti tajumise võimet, kuid seni polnud selge, kas see teravdab nägemist ka üleüldiselt.

Niisiis näitasid Hollandis Rotterdamis asuva Erasmuse ülikooli teadurid Bruno Bocanegra ja René Zeelenberg katsealustele pilte nägudest, millel oli kas hirmunud või neutraalne ilme, ja seejärel eri jämedusega triipudega kaetud laike, vahendab ajakirjas Psychological Science avaldatud artiklit New Scientist.

Need, kellele näidati hirmul nägu, hoomasid paremini seda, kas jämedad triibud olid sirgelt püsti või kerges kaldes, kuid jäid peente joonte suuna tuvastamisel alla neile, kellele näidati neutraalseid nägusid.

Selline reaktsioon võib olla arenenud sellepärast, et jämedamad tunnusjooned, mis võimaldavad hinnata liikumist ja kaugust, aitavad hirmutavates olukordades paremini ellu jääda kui peened detailid. "Te ei hooli sellest, kas objektil on kortsud, vaid sellest, kas objekti liikumine on ähvardav," selgitab Bocanegra.