Levinud selgituse kohaselt on võrkkesta närvirakkude ülesandeks võimalikult kiiresti vaateväli üksikuteks osadeks jagada ja kogutav visuaalne informatsioon ajusse toimetada, vahendab ERR Teadus.

Alles seal toimub selle peamine töötlus ja filtreerimine, mille järel otsustatakse, mis osa sellest antud ajahetkel vajalik on. Teise vaate kohaselt teevad seda juba osaliselt võrkkestas asuvad närvirakud. Viimane selgitaks, miks leidub selles üle 20 erineva ganglioniteks kutsutava raku tüübi - osa nendest reageerivad ainult teatud visuaalsele informatsioonile ja stiimulitele.

Nii on konnade silmad spetsialiseerunud liikumise tuvastamisele. Suur osa selle avastamiseks tehtavast analüüsist tehakse ära juba enne informatsiooni ajju jõudmist. Ent imetajate puhul ei ole millegi sarnase aset leidmist täheldatud, vähemalt senini. Harvardi ülikooli neuroteadlaste uurimus viitab aga, et see ei pruugi ka imetajatele võõras olla.

Uues uurimuses näitas Yifeng Zhang'i juhitud töörühm hiirtele filmilõike roti pea külge aheldatud kaamera vaatepunktist - nähtavad stseenid sarnanesid seega hiirte poolt kogetavale keskkonnale.