Kui öelda, et „Emajami“ ehk „elektromagnetiline ajami“ (
emdrive
) kontseptsioon on vastuoluline, siis see oleks liiga tagasihoidlik. Säherduse mõtte peale, kuidas elektrienergiat muuta ilma füüsikaseadusteta pahuksisse minemata mikrolainete kaudu tekkivaks tõukejõuks, on tulnud Inglise teadlane Roger Shawyer. Tema ideed peetakse enamasti jaburuseks ja pannakse ühte patta koos paljude väljakäidud „ilmvõimatute“ igiliikuritega, kirjutab Wired.

Vaatama laialt levinud skepsisele on tema töö üles korjanud Loode-Hiina Polütehniline Ülikool, kus alates 2007. aastast on välja arendanud sõltumatuid matemaatilisi mudeleid, mis tõestavad, et mootor on võimeline looma piisavalt suure tõukejõu.

Hiinlased on asunud ka looma esimest mootori prototüüpi, kus lihtsasse koonusjasse resonantsikambrisse suunatud mikrolained tekitavad tõukejõu ja lubavad selle valmis ehitada käesoleva aasta lõpuks.

Shawyeri sõnul suudaks päikesepatareidega emajam lennutada kosmoselaeva marsile 41 päevaga.

Kui tehnoloogia osutub töövõimeliseks, siis võib tänapäeva kosmosetehnoloogiat tabada sama saatus, mis purjelaevu aurikute leiutamisega ja tõstab Hiina hoobilt esimeseks kosmoseriigiks.