300-ruutmeetrises ruumis - „ökoloogilise elu toetussüsteemis“ - mis võimaldab astronautidel kosmosereisi ajal toota ise õhku, vett ja toitu, kasvatati nelja söödavat taime, teatas agentuur Xinhua esmaspäeval AFP vahendusel.

Süsteemi, mis toetub taimedele ja vetikatele, loodetakse kasutada maavälistes baasides Kuul või Marsil.

Eksperimendist osavõtjad võisid söögiks korjata värskeid köögivilju, tsiteeris Xinhua Pekingis asuva Hiina astronautide uuringu- ja treeningkeskuse uurijat Deng Yibingi.

„Hiina astronaudid võivad tulevikus saada värskeid köögivilju ja hapnikuvarusid, tegeldes maavälistes baasides aiandusega,“ teatas Xinhua ning lisas, et tegemist oli esimese sellise eksperimendiga Hiinas.

Hiina on teatanud, et viib mehitamata uurimislaeva esimest korda Kuule järgmisel aastal ning see on osa ambitsioonikast programmist, mis sisaldab endas tulevikus inimese Kuule lendamist.

Hiina esimene astronaut Yang Liwei ütles eelmisel kuul, et Hiina astronaudid võivad luua kosmoses kommunistliku partei osakonna. „Kui me loome parteiosakonna kosmoses, oleks see kõrgeim omalaadne maailmas,“ ütles Yang.

Yang lendas maailmaruumi ja tiirutas orbiidil ümber Maa kosmoselaeva Shenzhou 5 pardal 2003. aastal.