Nüüd rändavad mööda maailma ringi kaks potentsiaalselt nakkusohtlikku viirusetüüpi, kirjutab CNBC.

Pekingi ülikooli eluteaduste teaduskonna ja Šanghai Louis Pasteuri nimelise instituudi teadlaste teisipäeval ilmunud esialgne uurimus annab mõista, et analüüsitud viirustüvedest umbes 70 protsenti pärinevad agressiivsema koroonaviiruse tüübi proovidest, samas kui 30 protsenti seonduvad vähem ägeda tüübiga.

Viiruspuhangu algusjärgus Wuhanis — Hiina linnas, kus mullu aasta lõpus tuvastati esimesed COVID-19 haigusjuhtumid — oli valdav agressiivsem viirustüüp. Alates tänavu jaanuari algusest on selle viirustüübi esinemissagedus vähenenud.

Uurijate osutusel näitavad uurimuse tulemused, et COVID-19 juhtumite sagenemise harjal uute variatsioonide arenemise on lisaks rekombineerumisele põhjustanud mutatsioonid ja looduslik valik.

„Need tulemused kinnitavad tungivat vajadust edasiste, koheste ja põhjalike uurimuste järele, milles oleksid ühendatud genoomilised andmed, epidemioloogilised andmed ja 2019. aasta koroonaviirushaigusesse (COVID-19) nakatunud patsientide kliiniliste sümptomite graafikud,“ rõhutasid uurijad.

Uurijad hoiatasid ka, et nende uurimusse hõlmatud andmed olid esialgu väga piiratud, tõstes esile vajadust suurema andmehulgaga jätku-uuringute järele, mis võiksid anda parema ülevaate COVID-19 põhjustava viiruse arengust ja haiguse epidemioloogiast.

Uurimus ilmus Hiina teaduste akadeemia väljaandes National Science Review.

Vahetult enne uurimuse ilmumist kinnitas maailma tervishoiuorganisatsioon WHO, et kiiresti leviv viirus on kogu maailmas nakatanud rohkem kui 95 500 inimest; sellesse on surnud peaaegu 3300 inimest.

Valdav enamus nendest haigusjuhtumitest on registreeritud Hiinas, ehkki nüüdseks on mujal maailmas ühe päeva jooksul nakatunute hulk ületanud Hiina-sisesed näitajad.

Viimastel päevadel on gripiga sarnaneva viirushaiguse juhtumite hulga järsust tõusust teatanud Lõuna-Korea, Itaalia, Iraan ja Saksamaa. Paljud riigid on kehtestanud reisimispiirangud kogu maailmas viirusest mõjutatud piirkondade elanikele.

Viiruspuhang on levinud rohkem kui 70 riiki; WHO on hoiatanud, et COVID-19 põhjustav viirus võib peagi levida enamikku, kui mitte kõigisse maailma riikidesse.