Kosmosekeskuse esindaja aga nimetas seda teadet kuulujutuks.

“Esialgne plaan on 15. oktoober,” ütles teleametnik.

“Asjaomane osakond teatas, et start tuleb oktoobri keskpaiku. Me kavatseme Shenzhou V starti otseülekandes näidata. Kuid täpset aega pole veel kindlaks määratud,” rääkis ta.

Hiina loodab saada endise Nõukogude Liidu ja USA järel kolmandaks maailma riigiks, mis on inimesi kosmosesse saatnud. Eelseisvat kosmoselendu on reklaamitud kui rahvusliku uhkuse küsimust, kuid ajakava ja üksikasju on ranges saladuses peetud.

Hiina kosmoselaeva juhib üks piloot, start toimub varahommikul ja 90-minutilise lennu kestel teeb alus ühe tiiru ümber Maa, teatasid ametlikud meediasaidid Hongkongist lähtunud teateid vahendades.

Ajakirjanduse ja teletöötaja teated pole muud kui kuulujutt, väitis Hiina kosmoseagentuuri esindaja.

“Need ei pärine ametlikest allikatest. Me informeerime meediat õigel ajal,” ütles ta.

Varem oli oletatud, et Hiina kosmosestart võib toimuda 1. oktoobri iseseisvuspäevale järgnenud nädalapikkuste pühade või Kommunistliku Partei juhtide 11.-14. oktoobri aastakohtumise ajal.

Kuid ühe Pekingis töötava diplomaadi arvates langeb lend pigem oktoobri lõppu.

“Olen kuulnud pigem oktoobri lõpust, sest tehniline sisseseade ja lennu jälgimise aparatuur ei saa enne valmis,” ütles ta.

Hiina esimene mehitatud kosmoselend võtab kestuse poolest eeskuju Nõukogude Liidu ja USA esimestest lendudest 1960. aastatel, ütles mehitamata Shenzhou III lendu juhtinud insener Xie Guangxuan ajalehele Oriental Morning News.

Kui Vene kosmonaut Juri Gagarin 1961. aastal esimese inimesena kosmosesse lendas, kestis tema sõit Vostok 1 pardal 108 minutit. Mõned päevad hiljem veetis ameeriklane Alan Shepard kosmoses vaid 15 minutit.