Troopiline tsüklon on ilmastikunähtus, mis alati vaevanud troopilisi alasid, jõudu kogudes võib ta muutuda vastavalt orkaaniks (kui ta leiab aset Atlandi ookeanil) või taifuuniks (kui ta leiab aset Vaiksel ookeanil). Klassikalised orkaanid on madalrõhkkonnad Maa pinna lähedal,  mis koguvad jõudu siis, kui satuvad soojema mere kohale.

Orkaani silmas, mis on enamasti ringikujuline, valitseb tuulevaikus, taevas on selge, samas kui ümberringi möllab maru. Ja ülevalt, Maa orbiidilt vaadatuna meenutab orkaan tohutut spiraali.Orkaani keskel õhuvoolud langevad, ümberringi aga kerkivad ja eriti ränki purustusi toob kaasa see, kui mõni rajatis silma ümbritsevale tuultemüürile ette jääb.

Orkaan nimega Sandy on tänavu juba 19. troopiline torm Atlandi ookeanil, millest kümme saavutas orkaani jõu ja kuigi Sandy on ajaloo kõige laiem torm Atlandil, läbimõõduga 1500 kilomeetrit, pole ta isegi tänavuse aasta tugevaim.

Orkaan nimega Michael saavutas septembri alguses kolmanda kategooria orkaani mõõdu (tuulte kiirus 178-208 kilomeetrit tunnis), küll vaid 12 tunniks. Sandy on seni mõõdetud teise kategooria orkaaniks, ehk selliseks  mille tuulte kiirus on 154 - 177 kilomeetrit tunnis.

Erakordne on küll see, et tänavune orkaanihooaeg hakkas pihta ennetähtaegselt, juba mais, samas kui ametlik hooaeg kestab 1. juulist 30. novembrini. Viimati algas hooaeg ennetähtaegselt pihta 1908. aastal, siis koguni märtsis. Kuid tänavu valitses juulis jälle vaikus.

Sandy kujunes välja Kariibi mere lääneosa kohal 22. oktoobril, troopilise madalrõhkkonnana, mis kuue tunniga muutus troopiliseks tormiks, 24. oktoobril juba orkaaniks, mis tabas Jamaicat. Päev hiljem tabas ta teise kategooria orkaanina Kuubat, et nõrgenenuna Bahama peale suunduda. Pühapäeval oli ta aga saavutanud rekordilise läbimõõdu, 1500 kilomeetrit. Ja nüüd on ta juba võtnud suuna USA rannikule enamvähem New Yorgi kandis. Kariibi mere saartel on ta nõudnud juba ligi 60 inimelu, ka New York kardab, et üleujutused võivad ohtu kujutada.

Mullu tabas New Yorgi ümbrust orkaan Irene, põhjustades Hudsoni jõe üleujutuse, ohustades alasid Manhattanil, sundides linna ka ühisransporti seisma panema, osariigis sai surma viis inimest. Tõsisem kahju puudutas elektriliine. Enamasti on sealset piirkonda tabanud orkaanidel küll miljonitesse dollaritesse ulatuvad majanduslikud kahjud, kõige tapvam orkaan võttis 1938. aastal elu 60 inimeselt, mis ei ole võrreldavgi tuhandeid inimelusid nõudes 2005. aastal Louisianat tabanud Katrina või 1998. aastal Kesk-Ameerikat purustanud Mitchiga, mis mõlemad olid viienda kategooria orkaanid.

Viimastel andmetel on Sandy liigitatud nõrgima ehk esimese kategooria orkaaniks (väga ohtlik, mis võib põhjustada purustusi, kestvate tuultega 119-153 km/h). Tavaliselt kaasnevad sellistega rannikute üleujutused, elektrikatkestused, kehvasti kinnitatud katused võivad minema lennata.