Rootsi ja Taani teadlaste Göran Arnqvisti ja Trine Bilde ajakirja Science selle nädala numbris avaldatud töö teramardikatega näitab, et kui emasmardikas paaritub mitme isasega, saadab munarakkude viljastamisel kõige suurem edu geneetiliselt ebakvaliteetseid isaseid, vahendab PhysOrg.

Peaaegu kõigi liikide emased paarituvad innaajal mitme isasega, seda hoolimata tõigast, et munarakkude viljastamiseks piisab enamasti ühest paaritumiskorrast. Korduv paaritumine kannab emase jaoks ka ohtusid, näiteks suguhaiguste riski.

Üldiselt on usutud, et selline käitumine võib aidata emastel valida oma munarakke viljastama geneetiliselt kõige kvaliteetsema isase seemnerakud. Göran Arnqvist Uppsala ülikooli ökoloogia- ja evolutsiooniteaduskonnast ning Århusi ülikooli bioloogiateaduskonna abiprofessor Trine Bilde on seda oletust esmakordselt otseselt kontrollinud ning tõestanud, et see ei pea paika.

Nende uurimistöö, milles katseloomadeks olid valitud teramardikad, näitab vastu ootusi, et geneetiliselt ebakvaliteetsed isased on munarakkude viljastamisel edukamad. Isasmardikad, kes kokkuvõttes kõige rohkem järglasi sigitasid, olid kõige kehvemate geenidega. Sellised isased ise said järglasi, kes polnud sama edukad.

"Tulemused toetavad hüpoteesi, et geenid, mis isastele võivad olla head, ei pruugi seda olla nende partneritele. Seega ei paku mitme isasega paaritumine vähemalt põrnikate puhul emastele mingeid geneetilisi eeliseid," kinnitab Göran Arnqvist.