Jupiter möödub Maast täna hilisõhtul 592 miljoni kilomeetri kauguselt. Nii lähedal pole gaasihiid meie koduplaneedile olnud pärast 1963. aastat. Päikeseloojangu paiku paistab Jupiter madalal idataevas, vahendab AP.

Päikesesüsteemi suurim planeet paistab meile juba niikuinii üliereda tähena — kolm korda eredamana kõige kirkamalt säravast taevatähest Siiriusest. Ainus Jupiterist eredam asi öötaevas on praegu Kuu. Binokli või teleskoobiga kiigates pakub päikeseloojangu ajal ida poolt tõusev Jupiter koos oma paljude kuudega veelgi rabavamat vaatepilti.

„Jupiter on praegu nii ere, et selle leidmiseks pole vaja taevakaarti tunda,” kinnitab NASA lepinguline astronoom Tony Phillips. „Tuleb lihtsalt õue minna ja vaadata. See on nii silmatorkav, et seda eirata pole peaaegu võimalik.” Phillips pole Jupiteri nii eredana varem näinudki. „Kogenud vaatleja jaoks on erinevus märgatav,” ütleb ta.

Huvitava kokkusattumuse korras jõuab ka planeet Uraan Maale samal ööl väga lähedale. Uraan paistab Jupiterile suhteliselt lähedal, ent palja silmaga on seda märgata raskem. Teleskoobiga vaadeldes näeb Jupiterist vähem kui ühe kraadi kaugusel paiknev Uraan välja nagu smaragdroheline ketas.

Suhteliselt lähedale jõuab Jupiter Maale iga 12 aasta tagant. 1999. aastal möödus see meist mõnevõrra kaugemalt. Eriti haruldane on olukord, kus nii Jupiter kui Uraan Maale korraga samal ajal lähedale satuvad, rõhutab Phillips, kelle sõnul näeb sellist asja heal juhul üks kord elus. Ehkki teleskoobiga vaadeldes paistavad Uraan ja Jupiter asuvat praktiliselt kõrvuti, paikneb esimene Maast esmaspäeva öösel tegelikult 2,7 miljardi kilomeetri kaugusel.

Phillips kutsub harrastusastronoome mitte heituma, kui esmaspäeva öö peaks pilviseks kujunema. Jupiter jääb Maale suhteliselt lähedale veel paariks nädalaks, märgib ta, ning häid vaatlusvõimalusi peaks avanema küllaga. Need, kes eelistavad hilistele tundidele varajast hommikut, võivad Jupiteri aga näha veidi enne päikesetõusu läänekaares loojumas.