Teadlastel ei õnnestunud kuus nädalat kestnud laialdase uuringu käigus leida ühtegi Yangtse jõedelfiini, keda teataks ka baiji nime all, kirjutavad BBC ja news.com.au.

Uurimismeeskonna juhi, rahvusvahelise eksperdi Wang Dingi sõnul tähendavad tulemused, et liik on tõenäoliselt välja surnud. Delfiin langes hävitava reostuse, ebaseadusliku kalastamise ja Yangtse tiheda kaubaliikluse ohvriks.

Hiina Teaduste akadeemia liige Wang rõhutas, et kogu lootus peel veel kadunud. Kuid ta kurtis, et ka edasised otsingud ei ole andnud ühtegi märki delfiinidest.

Teadlaste rühm süüdistab ajakirjas Biology Letters ilmunud kirjutises delfiinide väljasuremises reguleerimata kalapüüki. Nende kinnitusel on üle 50 aasta tegemist esimese suure selgroogse väljasuremisega.

Rahvusvahelise looduskatseliidu (World Conservation Union — WCU) ohustatud liikide punases raamatus oli liik seni kirjas „kriitiliselt ohustatuna”.

Londoni Zooloogiaühingu liige Sam Turvey, kes oli üks kirjutise kaasautoreist, ütleb et see avastus oli „šokeeriv tragöödia”. „Yangtse jõedelfiin oli erakordne imetaja, kes eraldus teistest liikidest üle 20 miljoni aasta tagasi,” selgitas dr Turvey. „See väljasuremine kujutab endast evolutsioonipuu terve haru väljasuremist ning rõhutab, et me peame siiski võtma endale täie vastutuse planeedi kaitsjatena.”

Jõedelfiin (Lipotes vexillifer) oli ainus seni säilinud liik, mis kuulus iidsesse imetajate perekonda Lipotidae, mis väidetavalt eraldus teistest mereimetajatest umbes 20-40 miljonit aastat tagasi.

Valgel mageveedelfiinil oli pikk, kitsas nokk ja madal seljauim. Nad elutsesid koos kolmest või neljast isendist koosnevate rühamdena ja toitusid kaladest.

Teadlaste kuus nädalat kestnud uurimisreis, mille juures kasutati visuaalseid ja akustilisi uurimismeetodeid, toimus möödunud aasta novembris ja detsembris.

„Ehkki on mõeldav, et mõni ellujäänud üksikisend lipsas uurijate vaateväljast mööda, viitab asjaolu, et me ei märganud hoolimata intensiivsetest otsingutest ühetgi baiji’d sellele, et võimalus neid leida ja reservaati toimetada on kadunud.”

Teadlased lisasid, et on terve hulk inimtegevusest põhjustatud tegureid, mis aitasid kaasa baiji arvukuse langemisele. Nende hulka kuuluvad nt tammide ehitamine ja kokkupõrked laevade ja paatidega. „Põhiline faktor oli tõenäoliselt siiski kohalike kalatööstuste kontrollimatu püügitegevus, milleks kasutati rullõngesid, võrke ja elektripüüki,” ütlevad teadlased.

„Erinevalt enamikest teistest ajaloolisel ajal toimunud suurte loomade väljasuremistest ei olnud baiji aktiivse tapmise, vaid inimese tekitatud massiliste keskkonnamõjude, peamiselt kontrollimatu ja valimatu kalapüügiga kaasneva suremuse ohver.”

Baiji’d kadusid vaateväljalt ametlikult üle kahe aasta tagasi. Viimane ametlik loendus toimus 1997. aastal ning siis õnnestus teadlastel tuvastada 13 isendit.