Arvatavasti on tegu esimese sellelaadse juhtumiga ajaloos. Teadusajakirjas Journal of Neurosurgery hoiatavad nüüd teadlased inimesi, kes säärast seadet kannavad, ettevaatlikud olema.

Sellised implantaadid on vajalikud aju süvastimulatsiooni (Deep
Brain Stimulation ehk DBS) puhul. Nagu võib lugeda lehel movementdisorders.org leiduvatest materjalidest, on DBS ajukirurgia vorm, mille käigus viiakse sügavale ajukoesse õhuke isoleeritud traat (nimetatakse ka elektroodiks). Elektrood on ühendatud südamestimulaatori-laadse seadmega, mis paigaldatakse rindkerele naha alla. Seade saadab elektrisignaale liigutusi kontrollivasse ajupiirkonda. Selle ajupiirkonna stimuleerimine võib parandada nn OFF-perioode ja vähendada düskineesiaid. Niisugust stimuleerimist kasutatakse näiteks Parkinsoni tõve patsientide puhul.

Implantaate kasutatakse ainult siis, kui ravimitega sümptomeid kontrolli alla ei saa. Tugevad elektromagnetilised häired võivad seadme tööd segada või seda kahjustada, aga seni on arvatud, et pigem võib kahju tõusta teistest elektroonikaseadmetest nagu näiteks metallidetektorid. See on nüüd esimene kord, kui välgulöök on seadme funktsioneerimist mõjutanud.

66-aastasel sloveenlannal oli implantaat selleks, et aidata ära hoida pidevaid kaelalihaste krampe. Ta oli parasjagu kodus, kui ta korterit välk tabas. See lõi rivist välja nii õhukonditsioneerimissüsteemi kui teleri. Esiti arvas daam, et mingeid muid kahjustusi välk ei tekitanudki, aga tund hiljem hakkasid kaelakrambid tasapisi tagasi tulema.

Naine pöördus ise arstide juurde, kes avastasid, et kuigi ta DBS-seade oli jätkuvalt laetud, oli äkiline elektromagnetiline häire selle lihtsalt välja lülitanud.

NewScientist vahendab arste, kes ütlevad, et inimesed, kes ajuimplantaate kasutavad, peaksid mõtlema selle peale, kuidas nad DBS-seadet laevad. Tavaliselt käib see nii, et naha kohal seadme peal hoitakse spetsiaalset laadimisseadet, mida omakorda laetakse tavalisest vooluvõrgust. Kui laadimisseade on aga üheaegselt vooluvõrgus ja laeb samal ajal ka inimese implantaati, võib juhtuda, et välgutabamuse korral saab inimene tugeva elektrilöögi.