Uuringud viitavad nende ainete positiivsele toimele raskete psüühikahäirete korral. Tervel inimesel võivad need aga häireid esile kutsuda, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Kui ameeriklasel Tammy Burgessil diagnoositi 2010. aastal munasarjavähk, oli haigus levinud suguelunditest juba kopsudesse. Seepärast alustasid arstid kohe intensiivset üheksanädalast agressiivset kemoteraapiat.

Ravi oli tõhus, kuid jätkuv ebakindlustunne sõi Tammy närve, sest ta nägi pidevalt silme ees hirmutavaid ultrahelipilte kasvajatest. See põhjustas viimaks teise haiguse: depressiooni.

Abi ei olnud ei teraapiast ega antidepressantidest. Viimase õlekõrre järele haarates nõustus ta vabatahtlikult osalema vastuolulises eksperimendis: üks arst soovis proovida psühhiaatrilist ravi ainega psilotsübiin, mida sisaldavad niinimetatud maagilised seened.

Kui Tammy Burgess läks New Yorgi ülikooli katsetele, anti talle psilotsübiinikapsel ja ta heitis arsti kušetile. Veidi aja pärast lendas Tammy oma vaimus läbi süsimusta universumi, kus särasid mitmesugustes värvitoonides tähed, samal ajal kui mingid hääled tervitasid teda ja tema vastas: „Tere, mina olen Tammy Maalt.“

Ta hõljus mööda ühest arstist ja küsis, kas vähi vastu leitakse kunagi ravim. Arst vastas, et sel ei ole tähtsust, sest kõik peavad kord surema. See vastus trööstis Tammyt täiesti imelisel viisil.

Eksperimendi korraldanud arst on psühhiaater Steven Ross, kes on kümme aastat teinud psilotsübiiniga katseid psühhiaatriapatsientidel ning depressiooni ja surmahirmu all kannatavatel vähihaigetel. Ta on näinud selle aine rahustavat mõju, on olnud tunnistajaks, kuidas isegi ravimatut vähihaiget valdab sisemine rahu.

Ning Steven Ross ei ole ainus arst, kes on märganud psühhedeelsete ainete positiivset mõju vaimsete probleemide puhul. Mitu katset on näidanud, et LSD, psilotsübiin ja uuem aine ecstasy võivad olla tõhusad ravimid mitme psüühilise vaevuse korral, juhul kui neid tarvitatakse arsti asjatundliku pilgu all.

Loe nende ainete võimalikust psüühikahäireid ravivast mõjust lähemat detsembrikuu Imelisest Teadusest!