Tema enda süda oli selleks ajaks seiskunud ning pärissüdant toetama määratud tehissüda päästis selle noore mehe elu, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

2004. aastal oli tehissüda mõeldud vaid nõrkade pärissüdamete toetamiseks, kuid üks kummaline seik pani teadlased kaaluma, kas tehissüda HeartMate II võiks pärissüdant ehk täielikult asendada.

2003. aastal opereeris Texase südameinstituudi kirurg Bud Frazier ühe noore, Kesk-Ameerikast pärit patsiendi kehasse südameturbiini.

Keelebarjääri tõttu ei saanud patsient aru, et ta peab regulaarselt haiglas kontrollis käima. Selle asemel lahkus noor mees haiglast - ja kadus. Alles kaheksa kuud hiljem tuli ta tagasi ja kui Bud Frazier ta rindkeret kuulas, ei kostnud sealt mingit pulssi. Noore patsiendi enda süda oli lakanud töötamast ja teda hoidis elus vaid südameturbiin.

Niisiis ei aidanud turbiin mitte ainult vasakul vatsakesel hapnikurikast verd organismi saata, vaid surus seda organismis piisavalt tugeva jõuga ringi läbi surnud südame tagasi kopsudesse, sealt tagasi südamesse ja uuesti turbiini ning kogu protsess kordus. Noor patsient polnud tagasi tulnud, sest tundis end täiesti tervena.

Hetkel katsetavadki teadlased südameturbiini HeartMate II uut, täiendatud versiooni.

Uuel turbiinil on väiksem telg ja suuremad turbiinilabad ning tänu sellele pöörleb tiivik ühtlasemalt ja nii väheneb trombide tekkimise oht.