Hambaarst: Kas komm võib hambad terveks teha?
Suhkruid on mitmesuguseid. Kõige esimesena tulevad meile meelde suhkrutoosis olevad valged kristallid ehk sahharoos. Tegelikult koosneb suhkur kahest erinevast osast: glükoosist ehk viinamarjasuhkrust ja fruktoosist ehk puuviljasuhkrust. Mõlemad on hambakaariest tekitavatele bakteritele suurepäraseks energiaallikaks. Kuid on ka selliseid suhkruid, mida kaariesbakterid lõhustada ei suuda ja oht hambaaugu tekkeks jääb olemata, vahendab Novaator.
Mis siis on need hambasõbralikud suhkrud? Kindlasti on need kallid ja raskesti kättesaadavad, mõtled sa. Hoopiski mitte. Kasesuhkur ehk ksülitool on kevadise kasemahla looduslik koostisosa. Ksülitoolil on imepärane omadus hambakatu kasvu pärssida – tulemuseks puhtamad hambad ja väiksem oht hambaaukude tekkeks. Tööstuslikult oleks mahlast kasesuhkru eraldamine aeganõudev ja kulukas ja seetõttu toodetakse enamus ksülitooli hoopis puidumassist ehk tselluloosist.
Et ksülitool kaariest ei tekita, siis lisatakse teda eelkõige neisse toodetesse, mis kõige enam hambaauke põhjustavad. Magususelt on ksülitool suhkruga võrdne ning jätab peale tarvitamist suhu meeldivalt jaheda tunde. Kõige sobivam on tarvitada ksülitooliga närimiskummi peale toidukorda – nätsu närimine puhastab hambaid mehhaaniliselt ja ergutab sülje eritumist. Ksülitool imendub hambakatu sisse ja takistab seal kaariest põhjustavate bakterite paljunemist.
Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!