Hoiatus tuli samal ajal, kui on valmimas 1918. aastal ligi 40 miljoni inimese elu nõudnud gripiviiruse ehituse kindlakstegemine.

“Koos faktiga, et gripiviirus on kergesti ligipääsetav ja võib põhjustada rohkem surmajuhtumeid kui varem on arvatud, on geneetilise muundamise ja aerosooli abil levitamisel bioterrorismi jaoks suur potentsiaal,” leidsid Texase ülikooli teadlased Briti Kuningliku Meditsiiniühingu ajakirjas.

“Hispaania 1918. aasta epideemia genoomi koostamine on peaaegu lõpule jõudnud ning see annab vastutustundetutele teadlastele võimaluse luua veelgi tapvamaid viirusevorme,” hoiatasid nad.

Kuigi tavaliselt levib gripp otsekontakti kaudu, on ka piisknakkus üsnagi ohtlik. Seega poleks bioterroristil vaja muud kui näiteks reisilennukis viirusega aerosooli pihustada, et ülemaailmset epideemiat vallandada.

Kuna grippi esineb nii sageli, siis ei taibataks ilmselt mõnda aega, et tegu on terroriaktiga.

Arvestades, et gripil on lühike peiteperiood ja nakkusjärgsele vaktsineerimisele see ei allu, tuleks laiendada kaitsesüstimisi, suurendada laborite julgeolekuvalvet, varuda viirusvastaseid ravimeid, haiguspuhanguid hoolega jälgida ning kaaluda hoonetesse filtrite ja sensorite paigaldamist, soovitavad teadlased.