Tänavu oktoobris USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse CDC üllitatud värske uurimus näitab, et varem hea tervise juures olnud nooruki surm grippi pole ebatavaline juhtum, vahendab NBCNews.

Tegelikult olid 43 protsenti kõigist grippi surnud Ameerika lastest enne haigestumist täiesti terved.

Ehkki mõned haigused nagu peaajuhalvatus ehk tserebraalparalüüs ja astma muudavad gripi lapse jaoks eriti ohtlikuks, pole kuidagi võimalik prognoosida, millised lapsed võivad hooajalise gripi tõttu rängalt haigestuda või isegi surra, hoiatavad uurijad.

Mis veelgi hullem — terved lapsed surevad tüsistuste riski suurendavate haigustega lastest keskmiselt neli päeva kiiremini.

Artikli alguses mainitud Austin Booth suri 2011. aasta jaanuaris USA gripiepideemia harjal. Nagu enamikku temaealistest noortest ameeriklastest, polnud poissi gripi vastu vaktsineeritud.

"Kuna uurimus tuvastas hulgaliselt juhtumeid, mil muidu terved lapsed grippi või selle tüsistustesse surid, ja kuna me teame, et surm võib saabuda väga kiiresti, on ennetus parim kaitse ning parim ennetusmeede on vaktsineerimine," rõhutas CDC esindaja ja uurimuse juhtiv autor dr Karen Wong.

San Diegos toimunud nakkushaiguste spetsialistide koosolekul esitletud uurimuse tulemused on "talupojatarkusega" ilmses vastuolus ning dr Wong tunnistab, et ühest selgitust mõistatusele seni pole. "Gripp on väga ohtlik haigus," osutas ta.

Selle kohta, miks terved lapsed gripile kiiremini alla vanduda võivad, on kaks hüpoteesi.

Ühe kohaselt on astma, Downi sündroomi või muude tervisehädade all kannatavate laste vanemad juba väga valvsad ning tervishoiusüsteemiga üksipulgi tuttavad, mistõttu oskavad nad arsti poole pöörduda kohe, kui lapsel esimesed haigusnähud ilmnevad.

Teine hüpotees pakub, et mõnede tervete laste immuunsüsteem võib grippi nakatumisel mingil põhjusel üle reageerida.

Dr Wongi töörühm analüüsis andmeid kõigi aastatel 2004–2012 USAs grippi surnud laste kohta. 781-st teadaoleva haiguslooga lastest 333-l (s.t 43 protsendil) puudusid igasugused riski suurendavad tervisehäired.

Riskirühma-lastest 57 protsendil olid neuroloogilised haigused, 45 protsendil astma või muud kopsuhaigused ning 22 protsendil geneetilised või kromosoomipõhised diagnoosid.

Ehkki CDC soovitab vaktsineerimist kõikidele inimestele alates kuuendast elukuust, ei lase enamik USA elanikest endale ega oma lastele siiski vaktsiini süstida. Igal aastal tapab gripp 3000 kuni 49 000 ameeriklast.

Veebikoht gripp.ee sedastab, et igal aastal haigestub Eestis grippi keskmiselt üks igast kümnest täiskasvanust ja üks igast kolmest lapsest.

Ühendriikides on gripinakatumus hetkel madal. Oktoobri keskel teatas sealne haiguste kontrolli ja ennetamise keskus CDC tänavu esimesest gripisurmast. Nakkushaiguse ohvriks langes laps USA kagupiirkonnas, vahendab FOX News.

Foto loo juures on puhtalt illustratiivne ega kujuta alguses mainitud Austin Boothi.