Kokkuvõte põhineb Medical Xpressi ja CBC Newsi artiklitel.

Gripivaktsiin võib grippi nakatada

Süstitav gripivaktsiin sisaldab ainult surnud viiruseid, seega ei saa see kuidagi põhjustada grippi nakatumist.

Vaktsiini sagedased kõrvalnähud on punetus, valu või paistetus süstimiskohas, valud kehas, südamepööritus ja kurguvalu. Need ilmnevad üsna varsti pärast süsti saamist ja võivad väldata päeva või kaks.

Noortele ja tervetele inimestele pole gripivaktsiini tarvis

Hea tervisega noor võib gripist paraneda komplikatsioonideta, kuid ohustab siiski gripinakkuse ja tõsiste komplikatsioonide kujunemisega kaaskodanikke, eriti lapsi, krooniliste tõbede põdejaid, rasedaid ja vanureid.

Arstiga konsulteerimata ei tohiks endale gripivaktsiini süstida lasta inimesed, kellel on minevikus esinenud äge reaktsioon gripivaktsiinile; vaktsineerimise ajal palavikku põdevad inimesed; ägeda kanamuna-allergia all kannatajad ning ägeda nakkusliku polüneuriidi ehk Guillaini-Barré sündroomiga patsiendid.

Gripivaktsiinid ei toimi

Aastatel 1967–2012 läbi viidud uuringute analüüs näitas, et kolme viirusetüve sisaldavad standardsed süstitavad gripivaktsiinid pakuvad kaitset umbes 59 protsendile 18–64-aastastest täiskasvanutest.

Mõnede gripiepideemiate ajal kaitseb vaktsiin suuremat osa elanikkonnast märksa paremini kui vaktsineerimatus; tõsi on aga ka see, et gripivaktsiini pakutav kaitse on palju väiksem kui suuremal osal teistest arstide soovitatavatest vaktsiinidest ning seega allpool optimaalset taset, sedastasid aruande koostajad.

Sama aruande kohaselt kaitseb nõrgestatud elusaid viirusetüvesid sisaldav ninna pihustatav gripivaktsiin 83 protsenti kuue- kuni seitsmeaastastest lastest.

"Olemasolevad vaktsiinid võivad pakkuda olulist kaitset, millel võib olla kriitiline tähtsus nende jaoks, kelle oht ägedate komplikatsioonide kujunemiseks on suur," märkis Briti Columbia haiguste kontrolli keskuse epidemioloog dr Danuta Skowronski.

Kui mind mullu vaktsineeriti, pole seda tänavu enam tarvis

Organismi immuunsus gripivaktsiini suhtes taandub ajapikku, pealeselle muutub igal aastal välja töötatava uue vaktsiini koostis vastavalt prognoosidele selle kohta, millised tüved sel aastal domineerima hakkavad.

Seega tuleb end kindlasti lasta vaktsineerida igal aastal.

Mõnikord on vaktsineerida liiga hilja

Gripiepideemia ei saavuta lage reeglina enne veebruarikuud; mõnikord võib tipp saabuda alles märtsis.

Vaktsineerimine on oluline ka siis, kui gripihooaja "selgroog" on juba murtud, kuna grippi haigestumisi tuleb ette veel maikuuski. Antikehade kujunemine ja täieliku kaitse saavutamine pärast vaktsineerimist võtab enamasti aega nädala või paar.

Rasedaid ei tohi vaktsineerida

Kaitsepookimine raseduse ajal kaitseb nii naisi kui ka vastsündinuid lapse esimesel kuuel elukuul, mil ei ema ega imiku vaktsineerimine pole soovitatav, märkis Halifaxis tegutseva Kanada vaktsinoloogiakeskuse juhataja dr Scott Halperin.

Kui olete rase või kavatsete rasestuda, pidage silmas, et desaktiveeritud gripivaktsiiniga immuniseerimine tervist ei ohusta.