Tuleb välja, et sellel ainult ühe aatomi paksusest süsinikuaatomite kihist koosneval materjalil on omadus vähki põdeva looma organismi sattununa just nimelt kasvajasse pidama jääda. Kui see materjal seal laseri abiga tuliseks kuumutada, siis kasvajarakud hävivad, vahendavad
ajakirjas Nano Letters avaldatud artiklit.

Hiina teadlased Zhuang Liu Suzhou ülikoolist ja ta kolleegid katsid nanomeetri-mõõtu grafeenilehekesed polüetüleenglükooliga — selline kate suurendab grafeeni lahustuvust ja stabiilsust, mis talle organismis seigeldes kindlasti kasuks tuleb.

Teadlased süstisid täiustatud grafeenitükikesi vähki põdevate hiirte kehasse ja tegid 24 tundi hiljem kindlaks, et neid tükikesi oli suurel hulgal kasvajasse kogunenud.

Kattekihiga grafeeni süstiti kümnele piimanäärmevähiga hiirele, kelle kasvajaid seejärel laseriga valgustati. Järgmisel päeval olid kasvajad kadunud ega tekkinud uuesti ka kõigi 40 päeva vältel, mil eksperiment kestis. Kontrollrühma hiired ei saanud ei grafeeni ega laserravi ning surid surid keskmiselt 16 päeva pärast.