Mägede kaks kõige tavapärasemat mõõteviisi, mida tõenäoliselt kõik teavad, on nende mõõtmine merepinnast ning mägede endi jalamilt. Kui Džomolungma on esimese mõõteviisi järgi kõige kõrgem mägi, siis jalamilt mõõtes on vastus hoopis teine.

Kõrgeimaks mäeks saab nii hoopis Hawaiil asuv vulkaanilise tekkega Mauna Kea, mille jalam asub sügaval Vaikse ookeani põhjas. Kuna valdav osa mäest on veepinna all, ei ole selle suurust võimalik maapinnalt hoomata.

Mauna Kea

Merepinnast mõõdetuna jääb selle tipp vaid umbes 4205 meetri kõrgusele, kuid koos veealuse osaga kõrgub mägi üle 10 kilomeetri - selle ametlikuks kõrguseks on 10 210 meetrit.

Kui populaarse Mauna Kea vulkaani nime on geograafia- ja astronoomiahuvilised suure tõenäosusega varemgi kuulnud, siis tegelikult on maailma kõrgeima mäe võistlusel veel üks võitja ning selleks on täiesti tundmatu Chimborazo mägi Ecuadoris, mis pole isegi Andide kõrgeim tipp.

Chimborazo mägi

Samuti vulkaanilise tekkega mägi on nimelt Maa kõrgeim punkt mõõdetuna Maa keskelt. Veepinnalt mõõdetuna 6263 meetri kõrgune Chimborazo asub ekvaatorile väga lähedal ning kuna Maa on ekvaatori ümbruses paksem kui poolustelt, ongi Chimborazo tipu kaugus Maa keskpunktist 6384,4 kilomeetrit, mis on koguni 2163 meetrit rohkem kui Džomolungmal, mille tipu kaugus Maa keskpunktist on 6382,3 kilomeetrit.

Kokkuvõtteks võib öelda, et maailma kõrgeima mäe tiitliga on nii nagu teadusküsimustega ikka - tihti ei pruugi esikohal olla mitte vastus, vaid hoopis see, mida ja kuidas küsitakse.