See on esimene kord, kui teadlastel on õnnestunud võrrelda omavahel nii inimese, šimpansi, gorilla kui ka orangutani genoome. Ühtlasi heidab see uut valgust nii inimese kui gorillade evolutsioonile ja bioloogiale, vahendab ERR Teadus.

Teadlased uurisid läbi enam kui 11 000 geeni inimesel, šimpansil ja gorillal, et jõuda jälile evolutsiooniliselt tähtsatele geneetilistele muutustele. Selgus, et valdavas osas on inimese ja šimpansi genoomid üksteisele väga sarnased. Ometi on inimgenoom 15 protsendi ulatuses sarnasem pigem gorilla kui šimpansi omale. Šimpansi genoom on omakorda 15 protsendi ulatuses sarnasem gorilla kui inimese omale.

Uuringust ilmnes nii miljonite aastate eest tekkinud liikidevahelisi erinevusi kui ka see, et paljud muutused on toimunud eri liikidel ühtmoodi paralleelselt.

Nii inimese, šimpansi kui gorillade puhul kinnitasid tajude, kuulmise ja aju arenguga seotud geenid kiirendatud evolutsiooni. Seda eriti just inimeste ja gorillade puhul. Näiteks on kuulmise arengu puhul inimestel ja gorilladel täheldatavad paralleelsed geneetilised muutused. Seni olid teadlased veendunud, et inimese kuulmisega seotud geenide kiire evolutsioon oli seotud keele arenguga.