Kui selleks ajaks ei suuda mitte üks võistlev tiim oma kuukulgurit kosmosesse läkitada, langeb auhinnaraha 15 miljoni peale. Kuid sedagi vaid võistluse lõpuni, detsembrini 2014. Teise koha auhinnaraha on 5 miljonit ja selle võitmiseks ei pea kuule maanduv aparaat olema kulgur: võib olla sond, mis paigal seistes infot jagab. Lisa 5 miljonit jagatakse ära boonustena, näiteks nõutust pikema teekonna läbimise eest.

Google’ile on tegu esmakordse sellise suurusega auhinnavõistlusega. Selliste võistlustega tahetakse kutsuda teadlaseid, miljardäre ja visionääre üles läbi teaduse toetamise looma tulevikku suunatud kasulikke tehnoloogiaid, meelitama teaduse juurde noori aga ka suunata erakapitali alasse, mis siiani on olnud üle maailma riiklik-militaarne.

X Prize Fondile pole tegu aga esimese suurejoonelise võistluse korraldamisega. 10 miljoni dollarilise auhinnarahaga Ansari X Prize lõppes aastal 2004 Microsofti kaasomaniku Paul Alleni tiimi võiduga. Tegu oli korduvkasutusega kosmosesüstiku ehitamise ja 100 kilomeetri kõrgusele kosmosesse lennutamise võistlusega! SpaceShipOne võitis ja Eesti televaatajatelegi tuttav Richard Branson lõi sellele süstikule baseeruva Virgin Galactic kosmoseturismi kompanii. Veebruaris lõid Branson ja NASA käed koostööks ja juba tuleval aastal tahetakse SpaceShipTwo’ga lennutada esimesed kuus kosmoseturisti orbiidile…

Lisaks kuukulguri võistlusele on hetkel käimas veel kaks võistlust: meditsiinis ja autonduses. Archon X Prize võistlus käib 10 miljoni dollari peale ja selle saab tiim, kes esimesena järjestab 100 inimgenoomi 10 päeva jooksul. Automotive X Prize on võistlus samuti 10 miljonile, kus osalejatel tuleb ehitada odav, ökoloogiline ja üliökonoomne sõiduauto, mis sõidaks galloniga 100 miili. Eesti mõistes liitri kütusega 42 kilomeetrit.

Kahjuks ei osale ühelgi võistlusel ühtegi Eestist pärit tiimi. Kosmosesse tikkumiseks meil raha puudub aga geenitehnoloogia ja autonduse arengut vaadates oleks võinud ju mõni edukas ärimees maailmale midagi pakkuda. Ju pole meil piisavalt edukaid. Ahvitakse nõmedaid telesaateid aga meestel sisu taga ei ole…