Kliimasoojenemine vähendab Amazonase piirkonnas vihmasadusid ning on hetkel vihametsadele suuremaks ohuks kui metsaraie. Temperatuuri tõus kahe kraadi võrra võib hävitada vihmametsi 20-40 %, kolme kraadi võrra aga kuni 85% ulatuses, vahendas Helsingin Sanomate uudist
.

Kõige tõenäolisemaks temperatuuri tõusuks peavad teadlased 1,8-4,5 kraadi, seda juhul kui kasvuhoonegaaside emissiooni ei piirata. Rahvusvahelise kliimapaneeli IPCC süngeimate ennustuste kohaselt võib temperatuur tõusta üle kuue kraadi.

Lisaks arvatakse, et soojenemine jääb püsivaks, kuigi kasvhoonegaase õnnestuks alates järgmisest aastakümnest märkimisväärselt vähendada.

Exeteri ülikooli meteoroloogiaprofessori Peter Coxi sõnul tooks vihmametsade hävinemine kaasa äärmuslikke ilmastikunähtusi.

Ajakirjas Science äsja avaldatud uurimuse põhjal on maailma vihmametsad arvatust tundlikumad põua suhtes ja muutused Amazonase piirkonnas on ennustatust suuremad.

Briti teadlaste uurimuse tulemusi esitleti rahvusvahelisel kliimakonverentsil Londonis ning need kavatsetakse viia detsembris toimuvale ÜRO istungile, millel arutatakse Kyoto kliimalepingut.