Värske avastuse taga on Taiwanis tegutseva teaduste akadeemia Academia Sinica ja Taiwani riikliku ülikooli meditsiinikolledži uurijate koostööna valminud ning äsja ajakirjas Biomed Central ilmunud uurimus, vahendab Medical Xpress.

Vähiraku-kultuuridest eraldatud geenide ekspressiooni-andmeid analüüsides avastasid uurijad, et keemiaravile reageerinud rakkude ja nende vahel, mis ravile ei reageerinud, esines üks ilmne erinevus (ehkki leidus ka osalist kattumist).

Kopsu- ja rinnavähile keskendunud kliiniliste uuringute andmete võrdlus näitas, et riskivabama geenisignatuuriga patsientide rühma liikmed püsisid uuesti haigestumata elus kauem kui need, kelle geneetiline signatuur seondus kiire tagasilanguse suurema riskiga.

Taiwani riikliku ülikooli professor Pan-Chyr Yang kommenteeris: "Prognostiliste biomärgiste avastamine keemiaravi saavatel patsientidel on vähktõve ravi kvaliteedi parandamise seisukohalt kriitilise tähtsusega.

Meie töö tulemusel avastatud kaheksa-geeni-signatuur võib isikupärastatud vähiravi korras aidata valida patsiendile sobivaimat raviviisi ning meie geenide avastamise meetod võib leida praktilist rakendust muude vähktõbede uurimisel."