USA kontrollametkondi nõustavate ekspertide taoline avaldus sillutab teed esimesele geneetiliselt modifitseeritud elukale, keda toiduks müüma hakatakse, vahendab The Daily Mail.

Esimesed GM-lõhed võivad ameeriklaste praetaldrikuile jõuda kahe-kolme aastaga, Euroopasse varsti pärast seda. Oodata on, et imelõhele järgnevad peatselt mitmed muud geenimuundatud kalad ja lihaloomad. Kriitikud on taolisele toidule andnud nimeks frankenfood.

Reedel kerkis tehnoloogia välja arendanud ettevõtte aktsiate väärtus Londoni börsil 26%, mis kinnitas geenimuundamises kalakasvatuse tulevikku nägevate analüütikute hinnanguid.

Kalade muundamise aluseks olev teadus on aga äärmiselt vastuokslik ning kahtlemata tekivad tarbijatel küsimused, milliseks võib kujuneda mõju inimeste tervisele ja keskkonnale.

Geenimuundatud toidu vastased aktivistid kardavad, et selline tehnoloogia toob kaasa väärastunud mutantkalade tekke, kes vabadusse pääsedes seavad ohtu kalade looduslikud populatsioonid.

Kanadas geenimuundatud lõhedega tehtud katsed näitavad, et nood on normaalsetest kaladest kiiremad ja palju suuremad; paljudel isenditel kujunesid välja väärastunud pea- ja tursunud kehakuju.

Geenimuundatud lõhe välja arendanud ettevõtte Aqua Bounty esindajad väidavad, et kui välja arvata tõsiasi, et need kalad kasvavad kuni kolm korda kiiremini täismõõtu, on nad muidu täiesti normaalsed. Seetõttu saavutavad AquAdvantage-lõhed umbes kolmekilose turukaalu 16-18 kuuga, mitte kolme aastaga, nagu tavalised kasvatusekalad. Teoreetiliselt võiks kala kolme aastaga jõuda kuuekilose kaaluni, mis ületab sama vanade normaalsete lõhede massi kahekordselt.

Kasvu kiirendab kahe geeni lisamine, millest üks on seotud kasvuhormooni nõristamisega ja teine selle tagamisega, et kasv jätkub isegi väga külmas keskkonnas. Taoline tehnoloogia võimaldab kalakasvatajail toota palju odavamalt palju rohkem kala ning teenida suuremat kasumit.

Lõhe välja töötanud teadlased on konstrueerinud ka abinõud, mis peaksid takistama põgenenud kaladel metsikus looduses järglaseid saada. Muu hulgas on kõik geenimuundatud kalad emased ja sigimisvõimetud.

Nüüd on kaks USA toidu- ja ravimiameti FDA tellitud aruannet järeldanud, et geenimuundatud lõhe tootmine on ohutu.

Tervisemõjusid kommenteerisid veterinaarmeditsiini nõustamiskomiteesse VMAC kuuluvad teadlased avaldusega, et GM-lõhe ja tavalise lõhe liha vahel pole mingisugust materiaalset erinevust. Nende sõnul sisaldab geenimuundatud kala liha ootuspärastes kogustes toitumise seisukohalt olulisi oomega-3- ja oomega-6-rasvhappeid.

Nad järeldasid, et „AquAdvantage-lõhest valmistatud toitu süüa on sama ohutu kui teistest Atlandi lõhedest saadud toitu, lisades, et „on mõistuse piires kindel, et kala tarvitamisega mingeid tüsistusi ei kaasne”.

Küll aga tunnistasid samad eksperdid, et uurimustöös, mis puudutab mõnede GM-kalaliikide (ehkki mitte praegu toidulauale suunata kavatsetavate lõhede) tekitatavaid võimalikke allergilisi reaktsioone, esineb puudujääke.