“Kui genoomi mõju ei pane teil veel praegu pead pööritama, siis kümne aasta pärast teeb ta seda kindlasti,” ütles Collins Lyonis toimuval Biovisioni biotehnoloogiakonveretsil esinedes.

Collins ennustas, et aastaks 2010 on teadlased töötanud välja täpsed prognoosivad testid vähemalt kümmekonna levinuma geenidega seotud haiguse, näiteks diabeedi ja südamehaiguste kohta. Sellised testid võimaldavad arstidel anda patsientidele soovitusi eluviisi kohta.

Geneetiline diagnoos võimaldab teha kindlaks ka geneetilised kõrvalekalded imikutel. Seda tehnoloogiat on kõvasti kritiseeritud, sest see võimaldab määrata kindlaks ka imiku soo ja muud omadused ning võib tuua kaasa niinimetatud disainerbeebide buumi.

Möödunud aastal kasutasid Ameerika teadlased seda tehnoloogiat Adam Nashi loomiseks. Adami koed pidid täpselt vastama ta õe Molly rakukudedele, kes vajas venna rakke raskest haigusest pääsemiseks.

Meditsiin on varsti võimeline ka asendama vigaseid geene tervetega, kasutades selleks geneetiliselt modifitseeritud viirust. Ka need katsed on põhjustanud palju vastuolusid, sest möödunud aastal suri selliste katsete käigus üks patsient.

Collins prognoosis, et aastal 2020 on arstid varustatud geenipõhiste disainerravimitega peaaegu iga haiguse tõrjumiseks ning see aitab teha suuri edusamme vähktõve ravis.

Suurt abi loodavad arstid saada sellest teraapiast ka vaimsete hälvete ravis.

Aastaks 2030 on geeniuuringutel põhinev tervishoid saanud normiks ning igale patsiendile tehakse geneetiline test, et koostada neile individuaalprogramm.