Šveitsis Zürichis asuv finantskriiside vaatluskeskuse teadlase Didier Sornette’i ja Ida-Hiina teadus ja tehnikaülikooli teaduri Wei-Xing Zhou’ eestvedamisel sündinud mudel tugineb füüsikas keerukate aatomisüsteemide kirjeldamiseks loodud lahendustele, kirjutab NewScientist.

Lihtsustatult on idee selles, et kui aktsiaturu väärtuse logaritmi graafik kaldub sirgjoonest ülespoole, on see selge märk sellest, et inimesed investeerivad ainult seetõttu, et börsiindeks muudkui kasvab, ning jätavad arvesse võtmata ettevõtete tegelikku väärtuse. Nõnda saab ennustada, millal muutub kasv jätkusuutmatuks ning saabub krahh. 

Sornette ja Zhou analüüsisid oma mudeliga börsiindeksit, milles kajastuvad Shanghai börsil noteeritud aktsiad. Selle aasta alguses kasvas indeks nelja kuu jooksul 50 protsendi võrra. Juulis näitas mudel, et börs hakkab kukkuma 10. augustil. Peaagu nii läkski. Indeks alustas langemist 4. juulil ja kukkus järgmise kahe nädalaga 20 protsenti.

Kas mudelist oleks kasu ka investoritele? Ükskõik milline aktsiaturu liikumist ette ennustav imevahend on ju iga börsimänguri unistus. Teadlased nendivad, et kui investorid hakkaksid oma ostu-müügi otsuseid tegema mudeli ennustustele tuginedes, siis mõjutaks see väärtpaberite hinda ning sedakaudu ka indeksi liikumist. Teisisõnu — mudel kaotaks oma ettenägemisvõime.