Tema teooria järgi suudab pöörlev laserikiir tekitada spiraali, mis viib olevikust minevikku. Teadlane usub, et tehnoloogia areng kõrvaldab tema ajamasina teelt praktilised takistused, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Ronald Malletti kõris pitsitas ning kõhus keeras – nii tõsiselt närveldas ta, kui Howardi ülikooli auditooriumisse astus.

Tõsi küll, praegu oli suur ruum tühi, aga juba mõne tunni pärast pidid nendel­samadel toolidel istuma tugevaimad teoreetilise füüsika eksperdid kogu maailmast.

Just nii­suguse publiku ees pidi Mallett avalikustama oma töö vastuolulised tulemused ja veel vastuolulisemad postulaadid selle kohta, mille need võivad tema arvates kaasa tuua.

Eriti hirmutav oli aga asjaolu, et enne teda pidi poodiumi­le astuma emeriitprofessor Bryce DeWitt, tunnusta­tud teadlane, kelle eriala oli Einsteini relatiivsus­teooria.

Kui auditoorium oli täitunud ja sümpoosion alanud, avas DeWitt ettekande sõnadega, et kõneleja ei tohiks kunagi rääkida kõigest, mida ta oma aine kohta teab, ja ta ei tohiks kunagi kasutada üle kuue slaidi.

Mallett tõmbus lausa kühmu. Kui tema kõnekord kätte jõudis, ei näinud ta muud pääseteed, kui kogunenute ees käsi laiutada ning hakatuseks öelda: „Teile teadmiseks, mul on 60 slaidi ja sellest hetkest saadik, kui ma sain teada, et professor DeWitt täna siia tuleb, olen tundnud suurt vajadust rääkida talle ära kõik, mida oma uurimisteema kohta tean.“

Nõnda kirjeldab Ronald Mallett ise oma raamatus „Time Traveller: A Scientist's Personal Mission to Make Time Travel a Reality“ (ee „Ajarändur“) kõike muutnud päeva, mil ta pühendas teised teoreetilised füüsikud esimest korda oma mõtetesse ja hüpoteesidesse, millega ta oli terve elu tegelnud.

25. juunil 2002 Howardi ülikoolis peetud sümpoosionil esitles ta lahendusi mitmele Einsteini relatiivsusteoorias kesksel kohal olevale väljavõrrandile. Tema jutu fookus oli, et need lahendused tähendavad, et ajamasina ehitamine on võimalik ja mitte ainult ulmekirjanduses või pelgas teoorias, vaid tehnoloogia abil, mis saab 21. sajandil kättesaadavaks.

Malletti idee põhineb valguse erinevatel omadustel, mis on tänu relatiivsusteooriale välja selgitatud. Mallett arvab, et kui lasta valgusel ringelda, on võimalik kõverdada aega ja ruumi ning tekitada nn suletud ajarõngad, mis võimaldaksid lahkuda olevikust ja rännata tagasi minevikku.

Põhjus, miks Mallett sellise teema juba väga noorena uurida võttis, peitub ta enda elus kümneaastaselt saadud traagilises kogemuses. Nüüd, 65 aastat hiljem, on ta valmis ehitama ajamasina esimese prototüübi.

Loe tema ajamasinaideest lähemalt detsembri Imelisest Teadusest!